Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες

moni-timiou-prodromou-01Οι κατάφυτες από πεύκα πλαγιές της Σκοπέλου κρύβουν πολλά ξωκλήσια και μοναστήρια. Ένα από τα πιο κατανυκτικά τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η Μονή Προδρόμου.


Τελευταία, η Γλώσσα της Σκοπέλου ανεβαίνει τουριστικά, με νέα μαγαζιά και περισσότερους επισκέπτες. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)
Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νέοι της Γλώσσας φτιάχνουν έναν ξύλινο σταυρό, τον στολίζουν με βιολέτες και γυρίζουν στα στενά του χωριού, ψάλλοντας το «Χαίρε Πύλη». Τη Μεγάλη Παρασκευή, σε όλες τις εκκλησίες του νησιού γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφουν τα Ευαγγέλια ότι έγινε μετά τη Σταύρωση: μετά την περιφορά του Επιταφίου, κλείνουν οι πόρτες στους ναούς και ψάλλεται το «Άρατε Πύλας». Στην τελευταία στροφή χτυπούν όλοι μαζί μέσα στην εκκλησία ό,τι ξύλο υπάρχει και ο δυνατός θόρυβος αναπαριστά τον σεισμό. Στα μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου και του Ευαγγελισμού η περιφορά του Επιταφίου γίνεται το πρωί. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι τέσσερις Επιτάφιοι της Χώρας δημιουργούν με τα φανάρια και τα κεριά αναμμένα μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στα σοκάκια της. Συναντιούνται στο λιμάνι και έπειτα ο κόσμος ξεχύνεται στις ψαροταβέρνες και στα καταστήματα, που είναι ανοιχτά.

Την Κυριακή του Πάσχα, στο νησί ψήνουν κυρίως κατσίκι – η γίδα Σκοπέλου είναι από τις πιο ονομαστές ελληνικές αυτόχθονες φυλές. Ένα ακόμα ιδιαίτερο έθιμο που διατηρείται τελείται την Κυριακή των Βαΐων: οι Βάγιες –δηλαδή οι αρραβωνιασμένες ή φρεσκοπαντρεμένες κοπέλες– στολίζονται με ένα κόκκινο γαρίφαλο, μια λευκή κορδέλα και ένα χρυσό κόσμημα (παλιά ήταν λίρα), δώρο της πεθεράς τους, που το παραλαμβάνουν από τα χέρια του ιερέα μαζί με τα βάγια. Όλες οι κοπέλες στέκονται μπροστά στο ιερό για να τις θαυμάσουν και να... πουν ποια είναι η ομορφότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger