Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας - Κάτω η επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ


Μια δυναμική συγκέντρωση και πορεία, με κεντρικό σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!», πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι στην Αθήνα μετά από κάλεσμα της ΚΝΕ για την καταδίκη της ωμής επέμβασης στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ, τις συμμαχικές τους κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο πάρκο Ελευθερίας με ομιλία από τον Πασχάλη Καγιάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Με το πανό όπου αναγραφόταν στα ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά «ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σημαίνει χούντες και πόλεμοι. Οχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα» και, με τη σημαία της ΚΝ Βενεζουέλας σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Οργάνωση, πορεύτηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία και στη συνέχεια η κινητοποίηση συνεχίστηκε με μια δυναμική πορεία στα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί κυριάρχησε το σύνθημα «ψεύτες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» καθώς καιγόταν η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νέα πολιτική συγκέντρωση στις 16 Φλεβάρη στο Σπόρτινγκ
Η πορεία ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση πως η ΚΝΕ θα συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, με επόμενο μεγάλο σταθμό το Σάββατο 16 Φλεβάρη, σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Στην ομιλία του, ο Π. Καγιάννης σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα:
«Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, που διαχρονικά έχουν ανατρέψει εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, έχουν στηρίξει ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστικές χούντες στη Λατινική Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν προωθήσει στρατιωτικές επεμβάσεις για να επιβάλουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους.
Καταδικάζουμε την επεμβατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη Βενεζουέλα και ιδιαίτερα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγάζει τσιμουδιά, αθωώνοντας την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Που την ίδια στιγμή έχει γίνει ο σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, προωθώντας τα σχέδιά τους, ανοίγοντας νέες στρατιωτικές ΝΑΤΟικές βάσεις, μπλέκοντας τον λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες.
Καταδικάζουμε την υποκρισία των αστικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα που υιοθετούν όλα τα προσχήματα της επέμβασης αυτής.
Από αυτό το βήμα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας, τον μοναδικό αρμόδιο για τις εξελίξεις στη χώρα του, που μόνο με τον αταλάντευτο αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να ζήσει μια ζωή καλύτερη, όπως ο ίδιος πραγματικά την ορίζει, αφέντης του πλούτου που παράγει».
Ο πλούτος της Βενεζουέλας η αιτία της επέμβασης
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Γιατί όμως οι ΗΠΑ και η ΕΕ κόπτονται τόσο για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα; Φυσικά γιατί στα εδάφη της Βενεζουέλας βρίσκονται τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα. Και μάλιστα αποθέματα που τα τελευταία 20 χρόνια, ορέγονται τα ρωσικά και κινέζικα μονοπώλια και όχι αυτά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Μονοπώλια της Ρωσίας και της Κίνας έχουν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στην πετρελαιοπαραγωγό ζώνη της κοιλάδας του Ορινόκο, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται στη Βενεζουέλα είναι αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων.
Πάει πολύ οι ηγέτες της καταπάτησης των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι μακελάρηδες των λαών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, να κάνουν μαθήματα "δημοκρατίας" και "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ/ ΕΕ συστηματικά ανατρέπουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, στηρίζουν ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστικές δικτατορίες, ματώνουν τους λαούς, στηρίζοντας ή προωθώντας στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Δύσκολα βρίσκει κανείς χώρα στη Λατινική Αμερική που δεν υπέφερε από αμερικανοκίνητη χούντα κατά τον 20ό αιώνα. Κούβα, Αργεντινή, Χιλή και άλλες πολλές. Αλλά και στην περιοχή μας, στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποκίνησαν και στήριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών το ΄67-΄74, που φυλάκισε και βασάνισε χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στην Ελλάδα. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο και η εισβολή της Τουρκίας σε δύο φάσεις το 1974 οδήγησε στην κατοχή μέχρι και σήμερα του 37% του κυπριακού εδάφους. Ολα αυτά έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ώστε όπως έλεγαν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στόχος ήταν να διαφυλαχτεί ανέπαφη η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα να επιλέγει τον δρόμο του
Και ο ομιλητής κατέληξε:
«Το Ευρωκοινοβούλιο μπροστά στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, υιοθέτησε απόφαση αναγνώρισης του ανδρείκελου των ΗΠΑ ως "μεταβατικού προέδρου» της χώρας, την οποία κατήγγειλε και καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Το ψήφισμα αυτό προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων αλλά και το Κόμμα των Σοσιαλιστών. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει στήριξη στην ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου. Η Ισπανία του σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία πρωτοστάτησαν στο προκλητικό τελεσίγραφο προς τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας που λέει ότι εάν δεν προκηρύξει εκλογές θα αναγνωρίσουν τον πραξικοπηματία. Αυτές είναι οι δυνάμεις με τις οποίες οραματίζεται τα προοδευτικά - αντιδεξιά μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να εξανθρωπίσει δήθεν τον καπιταλισμό και την ΕΕ.
Το συμπέρασμα είναι ένα: ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι από τη φύση τους ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κίνδυνος για τους λαούς. Κοσμοπολίτες και εθνικιστές, σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι, όλοι μπορούν να συμμαχήσουν για να προωθήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη χώρα τους, όλοι μαζί απέναντι στους λαούς.
Στεκόμαστε χωρίς αμηχανία μπροστά στις εξελίξεις. Ανεξάρτητα από την όποια εκτίμηση για τη διακυβέρνηση αυτή, είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικαστεί απερίφραστα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, που στρέφεται ενάντια στον λαό της και σε όλους τους λαούς, προμηνύοντας επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο λαός της Βενεζουέλας, και κάθε λαός, έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος, χωρίς ξένη εμπλοκή, τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Αυτήν τη στάση αρχών, που είναι η μόνη πραγματική στήριξη στην εργατική τάξη και τον λαό της Βενεζουέλας, τηρούν από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.
Εκφράζουμε τη στήριξή μας στην Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας και της εργατικής τάξης, για να ζήσει ο λαός χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αυτό το διάστημα, δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της καπιταλιστικής κρίσης, για την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού με εξουδετέρωση των μαφιών και των διεφθαρμένων, ώστε να ανακτηθούν η αγοραστική δύναμη του μισθού και η πρόσβαση στα απαραίτητα αγαθά και σε υπηρεσίες, όπου παρατηρούνται ελλείψεις.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Μόνο οι λαοί με την πάλη τους μπορούν και πρέπει να ανατρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το σύστημα των πολέμων και της προσφυγιάς, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger