Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Προστατέψτε τα οικόσιτα αλλά και τα αδέσποτα ζώα από το κρύο


ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Σε μεγάλο μέρος της χώρας ήδη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε αρκετές περιοχές υπάρχει πάγος και χιόνι. Για αυτό θα πρέπει να διατηρείτε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή και ζεστά και να βοηθήσετε αδέσποτα ζώα αν χρειαστεί.

ΕΞΩ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Είδατε αδέσποτο σκύλο έξω στο κρύο να τριγυρνά απροστάτευτος; Τα σκυλιά έξω στο κρύο, χωρίς στέγη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βρίσκονται σε κίνδυνο από υποθερμία, θάνατο και κρυοπαγήματα. Επειδή όμως στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα, κάντε εσείς ό,τι μπορείτε. Αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι σας να φιλοξενήσετε κάποιο σκυλάκι του δρόμου τις πολύ παγωμένες μέρες, μπορείτε να του φτιάξετε ένα σπιτάκι, έστω χάρτινο, και να βάλετε μέσα μια παλιά σας κουβέρτα. Το ξέρουμε ότι κάποιοι ενδέχεται να το πετάξουν. Εσείς φτιάξτε το πάλι και αναζητήστε αυτόν που το έκανε.
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:
Η παραμέληση ζώου είναι αδίκημα. Ο κάθε Δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στη περιοχή ευθύνης του. Μην αφήνετε ανενόχλητους σε βάρος των ζώων τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα αδέσποτα ζώα στην κάθε περιοχή. Παράλληλα επικοινωνήστε και με τη Φιλοζωική της περιοχής σας. Αν δεν υπάρχει, τότε επικοινωνήστε με τη Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ
1. Το καθημερινό περπάτημα στο χιόνι μπορεί να βλάψει τις πατούσες του σκύλου σας.
2. Διατηρήστε τις πατούσες του ζώου σας ενυδατωμένες για προστασία από αλάτι και χημικά.
3. Βάλτε παπουτσάκια στις πατούσες του για να ελαχιστοποιήσετε επαφές με τους επώδυνους κρυστάλλους αλατιού, με αντιψυκτικά και χημικά που χρησιμοποιούνται για λιώσιμο πάγου.
NAI και OXI
1. OXI
Μην κουρεύετε πάρα πολύ το σκύλο το χειμώνα. Το μακρύτερο τρίχωμα σημαίνει περισσότερη ζεστασιά.
2. ΝΑΙ
Στα κοντότριχα σκυλιά βάλτε παλτό ή πουλόβερ. Πρέπει να καλύπτονται απο τη βάση της ουράς και την κοιλιά για περισσότερη ζεστασιά.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ
Αν ο σκύλος σας πρέπει να κάνει μπάνιο, ρωτήστε τον κτηνίατρο. Μειώστε τη συχνότητα μπάνιου του όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το στέγνωμα μπορεί να αργεί πολύ. Με το συχνό επίσης πλύσιμο καταστρέφονται τα φυσικά έλαια και δημιουργείται ξηροδερμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger