Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Συνάντηση ΚΕΔΕ με Υπουργείο Εσωτερικών Συνάντηση νέας ηγεσίας υπουργείου και συμμετείχαν ο Υπουργός Αλ. Χαρίτσης, η Υφυπουργός Μ. ΧρυσοβελώνηΥΠΕΣ με ΚΕΔΕ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα κάθονται
Νέα, στοχευμένα «εργαλεία»
για έργα, υπηρεσίες και προσλήψεις στους Δήμους
Την πρώτη συνάντηση είχε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 13/09. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο και συμμετείχαν ο Υπουργός Αλ. Χαρίτσης, η Υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη και ο Γενικός Γραμματέας Κ. Πουλάκης. Την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε σχεδόν όλο το Δ.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη.

Κατά τη συνάντηση εκτέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσαν τα ζητήματα που αφορούν στον πρόσφατο νόμο «Κλεισθένης». Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι ο «Κλεισθένης» είναι πλέον νόμος του Κράτους και ότι θα εφαρμοστεί. Όμως διατυπώθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει η πρόθεση να αρχίσει άμεσα διάλογος, ώστε να γίνουν τυχόν βελτιώσεις με τροπολογίες ή πρόσθετο νόμο («Κλεισθένης 2») εκεί που παρουσιάζονται προβλήματα στην καθημερινότητα της λειτουργίας των Δήμων. Γι’ αυτόν τον σκοπό αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας από στελέχη του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΕ.
Επίσης, από την πλευρά του υπουργείου ανακοινώθηκαν τα εξής: α) μετά την έξοδο από τα μνημόνια υπάρχει το κατάλληλο, έμμετρο δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια (έχει δρομολογηθεί διαγωνισμός για 8.500 μόνιμες θέσεις εργασίας), β) κατά το πρότυπο του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι,ΙΙ», τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχτούν στοχευμένα, ευέλικτα προγράμματα για να χρηματοδοτηθούν ώριμες μελέτες για έργα στους Δήμους, ειδικά για υποδομές βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, γ) από τον νόμο «Κλεισθένης» προβλέπονται επιτροπές εργασίας που μέσα στους επόμενους τέσσερεις μήνες θα πρέπει να έχουν παραδώσει πορίσματα για την επικάλυψη αρμοδιοτήτων με τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οργανισμούς του Κράτους. Με την αρχή της νέας χρονιάς θα αντιμετωπιστούν με νομοθετική πρωτοβουλία όσα περισσότερα από αυτού του είδους τα προβλήματα, δ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους προκηρύσσονται και θα καλυφθούν άμεσα 118 μόνιμες θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού, ε) έμφαση θα δοθεί στην εξεύρεση νέων τρόπων χρηματοδότησης για να λυθεί το πρόβλημα που ταλανίζει τις δημοτικές διοικήσεις, να πρέπει να ασκήσουν αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στους Ο.Τ.Α, χωρίς να τους έχουν μεταφερθεί οι κατάλληλοι πόροι.
Στο περιθώριο της συνάντησης, η Υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με αρμόδιους παράγοντες άμεσους τρόπους επίλυσης προβλημάτων Δήμων που έχουν τα χαρακτηριστικά των Ο.Τ.Α της Μαγνησίας αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης υπάρχει ο χρόνος αλλά κυρίως η θέληση να δώσουμε λύση σε πολλά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει η ξεκάθαρη βούληση για συνεργασία με όλους τους αυτοδιοικητικούς πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
Για τους δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας δίνονται αυτή την περίοδο σημαντικές ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τα ειδικά προγράμματα για έργα των οποίων η δρομολόγηση χρονίζει. Είμαι σίγουρη ότι, με την καθημερινή συνεργασία με τους εκπροσώπους των δήμων μας, θα πετύχουμε πολλά για τους πολίτες της περιοχής μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger