Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Το ΓΕΛ Σκοπέλου ξεναγείται στην τοπική Ιστορία

Απολογισμός ολιγόωρης διδακτικής επίσκεψης Γενικού Λυκείου Σκοπέλου 21.9.2018
Τις τελευταίες ώρες της Παρασκευής 21.9.2018 οι μαθητές-τριες του Γενικού Λυκείου Σκοπέλου, στα πλαίσια των

δυνατοτήτων των σχολείων για ολιγόωρες διδακτικές επισκέψεις και της μουσειοπαιδαγωγικής εκπαίδευσης, ξεναγήθηκαν στο αρχαίο Ασκληπιείο Πεπαρήθου, στη θέση Αμπελική της Χώρας Σκοπέλου, καθώς και στο Βακράτσειο Λαογραφικό Μουσείο, στο κέντρο της Χώρας Σκοπέλου.
Ο αρχαιοφύλακας του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Ασκληπιού υποδέχτηκε το σχολείο και οι καθηγητές κκ. Παπαευσταθίου Αθανάσιος και Καπραβέλου Αλεξία ξενάγησαν τα παιδιά, σχετικά με τη λειτουργία του Πεπαρήθειου Ασκληπιείου στο χρόνο, τη σημασία του για τους προσκυνητές, τα αρχαία ερείπια του κτίσματος, τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, τις σχέσεις των Σκοπελιτών με άλλες αρχαίες πόλεις.
Στη συνέχεια, τα παιδιά συγκινημένα ξεναγήθηκαν στην ιστορία και στα λαογραφικά εκθέματα του Μουσείου Βακράτσα, από την κ. Μεσολογγίτη Αικατερίνη, που σηματοδοτούν τον τοπικό πολιτισμό, και περιελάμβαναν την πέτρινη σκάλα με το ανώι και το κατώι, το παραδοσιακό τζάκι, μεγάλα αγγεία αποθήκευσης, χρηστικά καθημερινά εργαλεία, υφαντά, κεντήματα, πλεκτά, προσωπικά οικογενειακά αντικείμενα, έπιπλα, διακοσμητικά, γυναικείες φορεσιές, λευκά ενδύματα, πίνακες, σπάνιες εικόνες, πορσελάνες, βιβλία, καθώς και τα ιατρικά εργαλεία του πατέρα της Αντιγόνης Βακράτσα, Σταμάτη.
Η ολιγόωρη διδακτική επίσκεψη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές, για τους δώσει ιδέες σχετικά με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και τις πρωτοβουλίες των ελεύθερων επαγγελματιών σε πολιτιστικά θέματα, για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν οι νέοι τον πολιτισμό του τόπου τους, να γίνουν οι ίδιοι κοινωνοί της παράδοσης και να εκτιμούν την πολιτισμική τους κληρονομιά και τους προγόνους τους, ώστε να σεβαστούν ως ενήλικες και τους ξένους πολιτισμούς. Επίσης, η επίσκεψή μας είχε ως σκοπό να προβληθεί το νησί για τον πολιτιστικό τουρισμό και να διεκδικήσει θέσεις εργασίας υπευθύνων για τη συντήρηση, φύλαξη και προβολή των μουσείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger