Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Κυπριακή ΑΟΖ: Όπως τα Ίμια… – του Δημήτρη Μηλάκα

Με μια πρώτη ματιά οι νησίδες των Ιμίων και η Κυπριακή ΑΟΖ  δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ του. Αλλωστε, το «δόγμα» του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που θα συμπύκνωνε σε επιχειρησιακό στρατιωτικό επίπεδο την απόσταση είναι προ πολλού ανενεργό μετά από απόφαση της κυβέρνησης της ισχυρής Ελλάδας του Σημίτη. Τότε ο «εκσυγχρονισμός» ως κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα -μετά το στραπάτσο των Ιμίων- αποφάσισε να ποντάρει την προστασία της χώρας στον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, στους Ευρωπαίους Εταίρους και πάνω απ όλα στους (ευχαριστούμε) τους Αμερικάνους.

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που έγιναν αυτές οι επιλογές, μόλις ένα τέταρτο του αιώνα, και οι συνέπειές τους εμφανίζονται σήμερα σαν διαμαρτυρημένο γραμμάτιο το οποίο κρατά στα χέρια η Αγκυρα απαιτώντας την είσπραξή του.
Ακόμα και οι ανυποψίαστοι γνωρίζουν πια ότι οι νησίδες των Ιμίων δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Κανείς Ελληνας δεν μπορεί όχι  μόνο να ανέβει στο έδαφός τους αλλά ούτε να πλεύσει δίπλα τους. Φροντίζουν γι αυτό τα τουρκικά πλοία που περιπολούν διαρκώς στην περιοχή. 
Αυτό που η Τουρκία κατάφερε με την κρίση των Ιμίων (και με τους μετέπειτα διπλωματικούς χειρισμούς) δηλαδή να αμφισβητήσει και στην πράξει να αφαιρέσει έδαφος από την ελληνική κυριαρχία επιχειρεί σήμερα να το επαναλάβει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 3  της κυπριακής ΑΟΖ.
Η  τουρκική κυβέρνηση με τη χρήση στρατιωτικών μέσων (πλοίων και αεροσκαφών) εμποδίζει την άσκηση κυριαρχίας (όπως αυτή είναι η έρευνα και εκμετάλλευση) στην θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της κυπριακής δημοκρατίας η οποία, ας σημειώσουμε είναι μέλος της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού της (ευρωζώνη) πυρήνα.
Τμήμα του τουρκικού στόλου εμποδίζει τις τελευταίες μέρες την πορεία ερευνητικού πλοίου της Ιταλικής ΕΝΙ που έχει «καπαρώσει» το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ . Το τουρκικό ΥΠΕΞ δικαιολογεί, με ανακοίνωσή του, ως εξής τη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Παρά τις προειδοποιήσεις, η «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», οι οποίοι είμαστε συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου.
» Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στη ζώνη 3 της αποκαλούμενης κυπριακής ΑΟΖ.
» Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού «λαού» επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».
» Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.
» Η μόνη υπευθυνότητα για όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια όλων αυτών, βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
» Aυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να υπονομεύσει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα.
» Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι ‘αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.
» Και για όσο διάστημα η «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους.
» Εκμεταλλευόμαστε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».
Η Αθήνα παρακολουθεί και διαμαρτύρεται 
Η Αθήνα, έχοντας απολέσει προ πολλού τη δυνατότητα να εμφανίσει στρατιωτικά αντίμετρα  έτσι ώστε να ληφθούν σοβαρά οι θέσεις της στο  διπλωματικό τραπέζι πράττει το μόνο που μπορεί να πράξει: ανακοινώνει τη διαμαρτυρία της. Μάλιστα η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ  αποκαλύπτει το καινό στρατηγικής της Αθήνας καθώς διατυπώνει μια απειλεί (την παρεμπόδιση της ευωπαικής  πορείας της Τουρκίας) η οποία δεν αγγίζει πια την Αγκυρα. 
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
»Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Συμπέρασμα: όπως αποδείχθηκε φούσκα η «ισχυρή Ελλάδα» των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη έτσι είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί φούσκα και η αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία στην οποία ποντάρει για την προστασία των συμφερόντων της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Ο λόγος είναι απλός: καμία δύναμη, καμία πολυεθνική όσο τεράστια κι αν είναι, δεν πρόκειται να «πολεμήσει» για την διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων αν η ίδια η χώρα δεν διαθέτει τις δυνάμεις για να το κάνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger