Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Αύξηση μορίων στα σχολεία των Σποράδων


Στην αύξηση της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων, νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων που βρίσκονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων, προχώρησε με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας. Με τα επιπλέον μόρια που λαμβάνουν εκπαιδευτικοί για την υπηρεσία τους σε σχολεία της νησιωτικής Μαγνησίας, αναμένεται να λυθεί έστω και μερικώς το πρόβλημα της στελέχωσης κενών θέσεων, που έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υφίσταται κάθε χρόνο, είναι ότι φέτος στη Σκιάθο, πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων ξεκίνησε δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και αφού είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των γονέων των μαθητών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικοί που τοποθετούνταν στα νησιά, είτε δεν αποδέχονταν τη θέση είτε έκαναν ανάκληση της απόσπασής τους, για να αποφύγουν να υπηρετήσουν στη νησιωτική Μαγνησία. Και στη Σκόπελο αλλά και στην Αλόννησο, υπήρχε πρόβλημα με δύο δασκάλους, εξαιτίας των οποίων υπήρχαν ισάριθμα κενά.
Η αύξηση της μοριοδότησης, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει δέλεαρ για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να αποδέχονται τις τοποθετήσεις τους στα νησιά.
Στη Σκιάθο, η μοριοδότηση από τα 8 πήγε στα 9 μόρια, στη Σκόπελο από τα 8 μόρια πήγε στα 10 στα δημοτικά και στα 9 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας, ενώ στη Γλώσσα και στο Κλήμα Σκοπέλου τα μόρια αυξήθηκαν κατά τρία.
Στην Αλόννησο, η μοριοδότηση αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες στα δημοτικά και κατά δύο μονάδες στο γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις.
Ωστόσο, η μοριοδότηση, άλλαξε με μείωση μορίων στη χερσαία Μαγνησία. Ένα μόριο θα χάσουν όσοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε Τσαγκαράδα, Ευξεινούπολη, Αργαλαστή, Κανάλια, Μηλιές, Σούρπη και Στεφανοβίκειο.
Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζει ο χάρτης των μορίων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: αυξήσεις μορίων σε Λεχώνια, Λαύκο, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι, Κεραμίδι, Αγ. Δημήτριο Μουρεσίου, Μακρυράχη, Πουρί, Δρυμώνα, Πτελεό, Ζαγορά, Ανάβρα και μείωση μορίων στο Σέσκλο και στις Μηλιές.
Για τη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων, λήφθηκε υπόψη η έδρα του κάθε σχολείου, η οργανικότητα, η απόσταση του σχολείου από την έδρα του νομού, το υψόμετρο και η νησιωτικότητα.
Ενισχυτική διδασκαλία από Τετάρτη
Στο μεταξύ, ξεκινά από αύριο, Τετάρτη η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια του νομού Μαγνησίας. Συνολικά 31 εκπαιδευτικοί, 21 στην χερσαία Μαγνησία και 10 στη νησιωτική, θα παρουσιαστούν για να στελεχώσουν τα σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας, που φέτος στον νομό ανέρχονται σε συνολικά 17.
Σήμερα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πρόκειται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών που θα παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο πλαίσιο του θεσμού είναι: νεοελληνική γλώσσα, αρχαία ελληνικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία και αγγλικά.
Τα 17 σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας θα λειτουργήσουν στα εξής γυμνάσια: 3ο Βόλου, 7ο Βόλου, 8οΒόλου, 10ο Βόλου, 2ο Ν. Ιωνίας, Αγχιάλου, φυλακών Κασσαβέτειας, 1ο Αλμυρού, Καναλίων, Σούρπης, Αγριάς, Τσαγκαράδας, Μηλεών, Σκιάθου, Σκοπέλου, Γλώσσας Σκοπέλου, Αλοννήσου. Στα ΣΚΕΔ θα αναπτυχθούν συνολικά 138 τμήματα στην α’ περιοχή μετάθεσης και 63 στη β’ περιοχή (νησιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger