Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ Αγωνιστικές δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, όλοι εκείνοι που βιώνουν στο πετσί τους στο πολλαπλάσιο τον «εξορθολογισμό των δαπανών» στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση, διαδήλωσαν την Κυριακή ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, πετσοκόβει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αποδιαρθρώνει τις ήδη περιορισμένες κρατικές δομές.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), διαδήλωσαν με πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που προηγήθηκε στον πεζόδρομο της Κοραή, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους του ΣΕΝΕ, ο οποίος επισήμανε το νέο πετσόκομμα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την Πρόνοια και την Υγεία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους 60 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες από εργατικά «ατυχήματα», για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόνοια, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για πολιτική πρόληψης της αναπηρίας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος,πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα ειδικά σχολεία, στις μονάδες και τα ιδρύματα που αφορούν την Ειδική Αγωγή και κατήγγειλε ότι «εκατοντάδες εργαζόμενοι απασχολούνται χωρίς ή με λειψά δικαιώματα, με πενιχρούς μισθούς και τον κίνδυνο της απόλυσης να αιωρείται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια τους».
Ο Γιάννης Βουτσινάς, από τον Ενιαίο Σύλλογο, υπογράμμισε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, με τα τερτίπια που επινοεί η εκάστοτε κυβέρνηση, και η σημερινή, για να περικόπτει επιδόματα, συντάξεις, υπηρεσίες προς τους αναπήρους, ενώ κατήγγειλε και τον απαράδεκτο ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτήν την κατάσταση τα ΚΕΠΑ.
Εκ μέρους του αθλητικού σωματείου ΑμεΑ «Ο Κεραυνός» μίλησε ο Νίκος Δαπόλας, ο οποίος κατήγγειλε τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΟΣΓΚΑμΕΑ και ΕΣΑμΕΑ, που όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «αρκούνται να βγάζουν ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ προκειμένου να καλύψουν τη συνενοχή τους στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».
Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΣΕΑΑΝ, Χάρης Χουρδάκης, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική της ΕΕ που τσακίζει όσα δικαιώματα με σκληρούς αγώνες κατέκτησε η εργατική τάξη, καθώς και τα κυβερνητικά στελέχη που στο όνομα της «λειτουργικότητας» της αναπηρίας περικόπτουν δαπάνες για τους αναπήρους. Υπενθύμισε ότι το «πρόσχημα της λειτουργικότητας δεν είναι σημερινό φρούτο καθώς είχε πρωτοανακοινωθεί από την κυβέρνηση Σημίτη το 2002 και στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ για να το επαναφέρει η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». «Ακόμα κι αν μπούμε σε ρυθμούς "ανάπτυξης", αυτή θα πληρωθεί με τα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας», είπε χαρακτηριστικά, και αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της δημιουργίας μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας προκειμένου να δοθεί ισχυρή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.
ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, με προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, Αθήνα), ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των φορέων του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος με τον υπουργό Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη.
Σε άλλες πόλεις
Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν την Κυριακή και σε άλλες πόλεις.
Στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου, δεκάδες φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο γραμματέας της ΠΟΑμεΑΒΑ,Νέστορας Ξυλάς, επισήμανε τον χορό δισεκατομμυρίων από τη μια και τον Καιάδα τον οποίο επιφυλάσσουν για τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους από την άλλη, «με τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας σε πλειστηριασμό προς δόξαν της "αγίας επιχειρηματικότητας" και "ανάπτυξης"». Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμη η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας, Σοφία Μιχάλα, και πλήθος φορέων. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη Θεσσαλονίκη η ΣΕΑΑΝ πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση - ενημέρωση του λαού της πόλης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Απηύθυνε κάλεσμα στους αναπήρους, χρονίως πάσχοντες, εργαζόμενους στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, με τις οικογένειές τους να μπουν όλοι στο δρόμο του αγώνα.
Στις Σέρρες, η κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Υγειονομικών, Φαρμακοποιών, Χρονίως Πασχόντων και Ευπαθών Ομάδων Ν. Σερρών έγινε στην πλατεία Κρονίου. Διαδήλωσαν ότι «τα ΑμεΑ δε θα πέσουν στον Καιάδα!», ότι όλοι μαζί, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες μαζί με τους συγγενείς, μαζί με τους υγειονομικούς, τους φαρμακοποιούς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους δίνουν καθημερινό ραντεβού στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, για την κατάκτηση υψηλού επιπέδου υγειονομικών και φαρμακευτικών παροχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger