Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Χοντρό «ψαλίδι» στις συντάξεις αναπηρίας του ΚΕΠΑ Βόλου


Χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν πολλοί συνταξιούχοι αναπηρίας στη διαδικασία επανελέγχου από το ΚΕΠΑ.
Υπολογίζεται πως ένας στους τρείς συνταξιούχους που ελάμβανε σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό ακόμη και 67%, στον επανέλεγχο για την έγκριση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά πολύ από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας Βόλου. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους λαμβάνουν ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας 60%, 50%, 40%.

Έτσι, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, παρότι στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να δουλέψουν ή δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, δεν έχουν καμία στήριξη.
Στην πλειοψηφία, εκείνοι που βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται και κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας τις αποφάσεις των Δευτεροβάθμιων Επιτροπών, είναι όσοι θεωρούνται χρόνια πάσχοντες όμως η κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζει σταθερότητα. Με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει επιδείνωση, τις περισσότερες φορές μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας τους.
Υπό αυτό το καθεστώς υπάρχουν περιπτώσεις αναπήρων και χρόνιων πασχόντων (καρκινοπαθείς, με σκλήρυνση κατά πλάκας, άτομα με πολύ περιορισμένη όραση, κινητικά ανάπηροι κ.ά.), οι οποίοι ενώ έπαιρναν προσωρινή σύνταξη αναπηρίας, όταν κλήθηκαν για επανεξέταση μειώθηκε το ποσοστό τους κι έχασαν τη σύνταξη. Η μείωση μπορεί να είναι οριακή, αν όμως το ποσοστό αναπηρίας πέσει έστω και λίγο κάτω από το 67%, ο ανάπηρος χάνει το «δικαίωμά» του στο επίδομα, τη σύνταξη, άλλες ελαφρύνσεις που έχει σε ΔΕΚΟ και εφορία.
Επιπλέον καταγράφονται περιπτώσεις ΑμεΑ που στη διαδικασία επανελέγχου αλλάζει η κατηγορία του επιδόματος αναπηρίας. Έτσι, μειώνεται το ποσό του επιδόματος, ακόμη κι αν το ποσοστό αναπηρίας παραμείνει το ίδιο
Ακόμη και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΠΑ Βόλου, συνομιλώντας με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κάνουν λόγο για πραγματική «σφαγή».
Καθημερινά γίνονται αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από θιγόμενους, οι οποίοι από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται χωρίς σύνταξη και επιδόματα, επειδή οι επιτροπές των γιατρών που είναι αρμόδιες για τον επανέλεγχο μειώνουν δραματικά τα ποσοστά αναπηρίας.
«Σε έναν εργαζόμενο στην ηλικία των 50 και 55 χρόνων, που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση τριπλού Bypass στην καρδιά και είχε ποσοστό αναπηρίας 67%, δεν είναι δυνατόν στον επανέλεγχο η επιτροπή να κρίνει επιβεβλημένο να μειωθεί το ποσοστό του. Αυτός ο άνθρωπος εκ των πραγμάτων αδυνατεί να εργαστεί», σημείωνε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΚΕΠΑ στον Βόλο.
Αποφάσεις για συντάξεις αναπηρίας που δίνονται για πρώτη φορά με ποσοστό 67%, οδηγούνται χωρίς δεύτερη κουβέντα στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το νέο ποσοστό που τελικά εγκρίνεται είναι μικρότερο.
 Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για όσους ελάμβαναν σύνταξη αναπηρίας μ’ ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας (60%, 50%, 40% κ.λπ.). Παρότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα που δεν μπορούν να δουλέψουν ή δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, στην επανεξέταση ένα ποσοστό περίπου 50% χάνει ολοκληρωτικά το δικαίωμα συνταξιοδότησης και υποχρεωτικά θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές οικονομικού βιοπορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger