Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

«Οικογένειες εγκαταλείπουν τη Σκόπελο εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών»


Σκληρή κριτική ασκεί ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μέσα από ερώτησή του, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στο νησί της Σκοπέλου, μετά την ανάκληση αποσπάσεων και τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Στην ερώτηση του βουλευτή τονίζονται τα εξής: «Στο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου λείπουν δύο δάσκαλοι με αποτέλεσμα να έχει γίνει σύμπτυξη τμημάτων και κάθε τάξη να μετρά 40 περίπου μαθητές, με τις όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να αδυνατεί να λειτουργήσει ακόμη και το ολοήμερο σχολείο, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού. Στη Γλώσσα Σκοπέλου η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή, καθώς μετά και τη μετακίνηση της μοναδικής νηπιαγωγού, το νηπιαγωγείο έπαψε να λειτουργεί. Ως εκ τούτου, η  φοίτηση των δώδεκα νηπίων στο σχολείο έχει διακοπεί. Είναι αδιανόητο, πως το πρώτο σχολικό ερέθισμα, η πρώτη σχολική εμπειρία και ανάμνηση που αποκομίζουν αυτά τα νήπια είναι ένα σχολείο κλειστό εξαιτίας της ολιγωρίας του Υπουργείου Παιδείας.
Η λίστα, όμως, με τα προβλήματα στη Σκόπελο δεν τελειώνει εδώ. Από το 5/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας Σκοπέλου λείπουν εκπαιδευτικοί και κυρίως δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη  εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά πιστοποιημένα από το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.. Σημαντικά είναι και τα λειτουργικά κενά στα Γυμνάσια και το ΓΕΛ της Σκοπέλου καθώς και στις λυκειακές  τάξεις της Γλώσσας, τα οποία φθάνουν τα δεκαεφτά. Αξίζει να επισημανθεί, πως μέχρι και σήμερα από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου της Γλώσσας δεν ξεπερνά τις τρεις διδακτικές ώρες, λόγω της ελλείψεως των εκπαιδευτικών.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για εκπαιδευτική εγκατάλειψη του νησιού της Σκοπέλου, για εμπαιγμό των ίδιων των μαθητών και των οικογενειών τους. Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Σεπτεμβρίου και ακόμη σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα. Επίσης, δυσάρεστη έκπληξη δημιουργεί το γεγονός ότι τρεις οικογένειες από τη Σκόπελο αναγκάστηκαν να «μεταναστεύσουν» στο Βόλο, προκειμένου τα παιδιά τους να λάβουν την εκπαίδευση που δικαιούνται, αφού η πολιτεία αδιαφορεί ακόμη και για τα στοιχειώδη.
Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Τι ακριβώς προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των λειτουργικών κενών στα σχολεία του νησιού της Σκοπέλου και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger