Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

«Κοιλιά» παρουσίασε ο Μάιος στις τουριστικές αφίξεις


Στα περσινά επίπεδα (αν όχι χαμηλότερα) φαίνεται ότι κινήθηκαν οι τουριστικές αφίξεις στη Ρόδο το μήνα Μάιο. Μπορεί ο φετινός Απρίλιος να έκλεισε με θεαματική αύξηση των αφίξεων που ξεπέρασε το 30%, αυτό το ποσοστό όμως μοιάζει «άπιαστο όνειρο» για το Μάιο του 2017, που οι τουριστικές αφίξεις φαίνεται να έχουν κάνει «κοιλιά».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι συνολικές κινήσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου κατά τον μήνα Μάιο του 2017 ανέρχονται σε 3.500 περίπου. Τον Μάιο του 2016 οι συνολικές κινήσεις αεροσκαφών στο «Διαγόρας» ήταν 4.037 εκ των οποίων οι 2.873 αφορούσαν πτήσεις του εξωτερικού. Αντίστοιχα, οι ξένοι επισκέπτες που έφθασαν πέρυσι στη Ρόδο ήταν 234.000 περίπου. Αναμένεται πλέον να εξακριβωθεί πόσες ήταν οι πτήσεις του εξωτερικού και πόσοι οι επιβάτες το φετινό Μάιο ώστε να γίνει ο ακριβής «απολογισμός» της τουριστικής κίνησης.
Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του Τουρισμού, είναι σύνηθες φαινόμενο να αυξάνονται κατά πολύ οι αφίξεις κατά την περίοδο του Πάσχα και στη συνέχεια να καταγράφεται πτώση στην κίνηση. Οι διακοπές του Πάσχα αποτελούν αφορμή για διακοπές για ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών από την Ευρώπη. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι ο φετινός Απρίλιος είχε πέντε Κυριακές, ημέρες με τις περισσότερες αφίξεις στο «Διαγόρας», γεγονός που συνέβαλε στην «εκτόξευση» του ποσοστού αύξησης των τουριστικών αφίξεων.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι την περίοδο του Πάσχα αυξάνεται σημαντικά η τουριστική κίνηση. Μετά από εκεί πέφτουν οι ρυθμοί για κάποιο διάστημα. Δεν μας εκπλήσσει εάν η τουριστική κίνηση το μήνα Μάιο δεν πλησιάζει την αύξηση που καταγράφηκε τον Απρίλιο. Από εδώ και πέρα όμως αυξάνονται οι ρυθμοί. Η περίοδος από τον Ιούνιο και μέχρι το Σεπτέμβριο θα είναι καλή. Οι πληρότητες στο νησί θα είναι αυξημένες και ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο έχουν πυκνώσει οι πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Οι κινήσεις αεροσκαφών ήταν περισσότερες από 400 και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα Ιουνίου και έπειτα. Οι αφίξεις από τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο. Την ίδια στιγμή Πολωνοί, Ρώσοι, Τσέχοι και Σλοβένοι έχουν δείξει αυξητική ζήτηση για το νησί.
Και ενώ η ζήτηση για τη Ρόδο είναι ικανοποιητική και οι πληρότητες παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο, οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2015, όπως αναφέρουν ξενοδοχειακοί κύκλοι (κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα early bookings). Στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων οι τιμές κυμαίνονται από 100 έως 150 ευρώ, στα πέντε αστέρων από 150 έως 200 ευρώ και πάνω, και στα τριών αστέρων οι τιμές είναι κάτω από 100 ευρώ.
Γενικότερα οι επιχειρηματίες που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό δεν δηλώνουν ευχαριστημένοι από την κίνηση μέχρι στιγμής. Όπως σημειώνουν, μπορεί να υπάρχει κόσμος στο νησί, η αγορά όμως δεν κινείται. Προφανώς η Ρόδος έχει χάσει τους πελάτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης με αποτέλεσμα να μην έχει τονωθεί (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) η ρευστότητα.
Οι επιχειρηματίες έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στο τρίμηνο Ιουνίου Αυγούστου, προσδοκώντας καλύτερους τζίρους ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τουλάχιστον έστω κάποια από τα λειτουργικά τους έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου

 
NewsAlloy button