Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Κάτι μεγάλο ετοιμάζει σήμερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Τραμπ του στέλνει πεσκέσι ναυτική αρμάδα

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας με τους δύο ηγέτες, Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν να δείχνουν έτοιμοι για όλα.
Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε συνδυασμό με τις πυραυλικές δοκιμές είχαν σαν αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει εντολή για την αποστολή αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός προληπτικού χτυπήματος από τις ΗΠΑ κατά της Πιονγιάνγκ, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ να τονίζουν με νόημα ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων παραμένει ενεργή, αν και η απόφαση για επίθεση είναι τελευταίο στη λίστα τον αμερικανικών επιλογών.
Τα σενάρια πάντως δίνουν και παίρνουν, με τη Daily Mail να αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή που θα συμπέσει με την «Ημέρα του Ήλιου», δηλαδή την εθνική εορτή της χώρας που πέφτει το δικό μας Μεγάλο Σάββατο.
Σήμερα δε εκπρόσωπος του Κιμ Γιονγκ Ουν είπε σε ξένους ανταποκριτές να… προετοιμαστούν για ένα μεγάλο γεγονός σήμερα, και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει τοποθετήσει μια πυρηνική συσκευή σε ένα τούνελ στην Punggye-ri τη μοναδική γνωστή τοποθεσία πυραυλικών δοκιμών της χώρας. Εκεί έχουν γίνει οι πυρηνικές δοκιμές του 2006, 2009, 20013, αλλά και αυτές της περασμένης χρονιάς.
Από το καθεστώς πάντως του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει υπάρξει καμία νέα ανακοίνωση για το τι μπορεί να είναι το μεγάλο αυτό γεγονός, κάτι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία της διεθνούς κοινής γνώμης.
Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής  της εναντίον της Β. Κορέας, επικεντρώνεται στην εφαρμογή πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων.
Μεταξύ αυτών εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, η απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, η διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά και πιθανή δίωξη των κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.
«Υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο πιθανών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα φάσμα εμπορικών-οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά κατά της Βόρειας Κορέας κι ανάλογα με τις ενέργειές της. Μερικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς, ενώ άλλα απαιτούν την έγκριση του ΟΗΕ, όπου η Κίνα ασκεί βέτο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Ιαπωνία φοβάται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα εκτοξεύσει πύραυλο με Σαρίν
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν έκρυψε τους φόβους του για ένα εφιαλτικό σενάριο όσον αφορά στα σχέδια του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Όπως είπε, ένα ενδεχόμενο που ο ίδιος φοβάται πολύ είναι ότι οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας μπορεί να μεταφέρουν νευροπαραλητικό αέριο σαρίν. Πρόκειται για το αέριο που φέρεται να χρησιμοποίησε πριν λίγες μέρες το καθεστώς Άσαντ στον Ιντλίμπ, κάτι βέβαια που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πάντως ο Άμπε δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι δυστυχώς αρκετά ρεαλιστικό καθώς η Πιονγιάνγκ βελτιώνει με ραγδαίους ρυθμούς την πυρηνική και πυραυλική της τεχνολογία.
Παρότρυνε μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη και να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Παραδέχθηκε τέλος ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ιαπωνίας δεν έχουν κανένα πλάνο αντιμετώπισης μια τέτοιας κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger