Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Παράταση και νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες



ΚΕΤΕΣ:
Μικρή παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες θα ανακοινώσει σήμερα από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Οπως διευκρίνισε χθες, θα ακολουθήσει σειρά τροποποιήσεων της νομοθεσίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την ανάρτηση των χαρτών.

«Δεν μπορούμε να προτείνουμε τέσσερις μήνες παράταση, δεν θα μπορούσε να συζητηθεί κάτι τέτοιο με τους θεσμούς. Επιπλέον, ούτε εμείς θα θέλαμε να δώσουμε μια παράταση που να κάνει τους πολίτες να μην ασχολούνται», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε τους δασικούς χάρτες στις καλένδες». Ακόμη εξήγγειλε μείωση του κόστους εξαγοράς καταπατημένων δασών από αγρότες και ένταξή τους στο καθεστώς των 100 δόσεων, προσθήκη των αναδασμών στους δασικούς χάρτες, εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντίρρησης για τις περιπτώσεις πρόδηλων λαθών και κάλυψη των δασικών υπηρεσιών για την άρση αναδάσωσης σε περιοχές που συλλήβδην κηρύχθηκαν αναδασωτέες. Επίσης, άφησε ανοικτό το θέμα να συνεχιστεί και μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών η δήλωση των «οικιστικών πυκνώσεων» (δηλαδή των περιοχών αυθαιρέτων) από τους δήμους. «Οι δασικοί χάρτες δεν δημιουργούν προβλήματα, αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια».

Οι ανακοινώσεις του κ. Φάμελλου έγιναν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε τη στήριξή του για τη συνέχιση του έργου, ζήτησε όμως να αντιμετωπιστούν άμεσα σημαντικά ζητήματα, όπως ο καθορισμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές όπου δεν υπάρχει τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, στην περίπτωση δασωμένων αγροτικών εκτάσεων χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης υποστήριξε ότι το κόστος εξαγοράς των καταπατημένων δασικών εκτάσεων από αγρότες είναι πολύ υψηλό και ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτόν που έχτισε αυθαίρετο εξοχικό και να τιμωρούμε τους αγρότες», ανέφερε. Επισήμανε δε ότι η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας χωρίς να έχει προηγηθεί κατάρτιση δασικών χαρτών είναι προβληματική και γι’ αυτό το ΓΕΩΤΕΕ προσέφυγε στο ΣτΕ ενάντια στον τελευταίο διαγωνισμό κτηματογράφησης της ΕΚΧΑ. Πάντως, οι ρυθμοί υποβολής αντιρρήσεων είναι ακόμη χαμηλοί. Οπως ανέφερε ο Μίμης Βογιατζής, διευθυντής Δασικών Χαρτών στην ΕΚΧΑ, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 2.276 αντιρρήσεις που αφορούν έκταση 2.926 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Φεβρουάριο η ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ όπου γίνεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών έφθασε να δέχεται 30.000 επισκέψεις την ημέρα. Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ, οι δασικές εκτάσεις που έχουν δηλωθεί ως αγροτικές στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τουλάχιστον 1,5 εκατ. στρέμματα. Ακόμη 1,1 εκατ. στρέμματα είναι οι δασωμένες γεωργικές εκτάσεις ενώ 830.000 στρέμματα είναι οι περιοχές που κακώς συμπεριελήφθησαν στις αναδασωτέες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger