Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Λάδι από αγριαγκινάρα παράγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μέσω του καθηγητή Νίκου Δαναλάτου
Λάδι από αγριαγκινάρα παράγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στην παραγωγή λαδιού από αγριαγκινάρα, στο οποίο γίνεται μείξη με το έξτρα παρθένο λάδι από την Κρήτη, προχώρησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του καθηγητή Γεωργίας και προέδρου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Δαναλάτου.


Η παραγωγή λαδιού έχει ήδη αρχίσει και οι ποσότητες μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 100 κιλά. Μάλιστα αυτή την περίοδο γίνεται η εμφιάλωση της ποσότητας σε μικρά μπουκάλια. Στόχος είναι το λάδι να πωλείται, ώστε να υπάρχουν έσοδα και για το Πανεπιστήμιο.
Το λάδι παράγεται από «την ψυχρή έκθλιψη σπόρου αγριαγκινάρας που έχει καλλιεργηθεί χωρίς την προσθήκη λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και είναι πλήρως με βιολογικό τρόπο. Σύμφωνα με τις αναλύσεις είναι υψηλής ποιότητας διατροφικών αξιών, ενώ βοηθά στην λειτουργία του ήπατος.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκος Δαναλάτος επισήμανε πως «στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Γεωπονική έχουμε προχωρήσει ήδη στην καλλιέργεια σπόρων αγκινάρας, από τους οποίους σταδιακά αντλούμε λάδι παράγοντας το αγκιρανέλαιο. Προς το παρόν έχουμε παράξει 100 κιλά τέτοιο λάδι, το οποίο από αναλύσεις που κάναμε, είδαμε πως είναι πολύ καλό ποιοτικά με μεγάλη ωφέλεια για το συκώτι. Αυτό το λάδι μετά από συνεργασία που έχουμε με ομάδες παραγωγών, το κάναμε πρόσμιξη με το έξτρα παρθένο λάδι της Κρήτης και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Μάλιστα σε σχετική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά πριν λίγο καιρό, λάβαμε το δεύτερο βραβείο για την ποιότητα του λαδιού».

Ο κ. Δαναλάτος, ο οποίος ασχολείται χρόνια με την καλλιέργεια της αγκινάρας στην προοπτική και ως εναλλακτική καλλιέργεια για την άντληση περισσότερων εσόδων από τους παραγωγούς, πρόσθεσε πως υπάρχει μια σκέψη το νέο προϊόν να αποκτήσει την πατέντα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού θα προωθηθεί στην αγορά εργασίας, αλλά και να δημιουργηθεί μια εταιρεία spin-off που θα διαθέτει μετοχικό σχήμα. Όλα αυτά τα ζητήματα θα ερευνηθούν.
Πάντως ο ίδιος ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του Πανεπιστημίου για την εξέλιξη της παραγωγής λαδιού από αγριαγκινάρα και το όλο θέμα αντιμετωπίζεται πολύ θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger