Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Με συγκλίσεις σε επιμέρους πεδία όπως το δημοσιονομικό "κενό" του 2018 και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά χωρίς συνολική συμφωνία, αφού εκκρεμούν τα μεγάλα μέτωπα των μέτρων του 2019-2020, των αντίμετρων, του εργασιακού αλλά και της αγοράς ενέργειας, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών στην Αθήνα.

Αργότερα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup για το ελληνικό ζήτημα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται, πιθανότατα εντός της ημέρας, κοινή ανακοίνωση των Θεσμών, στην οποία θα επιχειρηθεί να καταγραφεί η πρόοδος αλλά και τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά επιχειρείται ένα "ράλι" έως τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup ώστε μέσω τηλεδιασκέψεων να σημειωθεί η μέγιστη δυνατή πρόοδος την ώρα που το ΔΝΤ διαμηνύει πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για συμφωνία.
Ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε πως η σημερινή ήταν η τελευταία συνάντηση (σ.σ. του γύρου των συνομιλιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα) και πως "σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων" για μετά το  πρόγραμμα, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο και πιθανώς και με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να υπάρξει ακόμη περισσότερη πρόοδος και αυτή να καταγραφεί στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει θέμα στο πεδίο της Ενέργειας (DG Comp) το οποίο, όμως, θεωρείται τεχνικό. Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2018, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως το ποσό που μένει να καλυφθεί είναι ασήμαντο. Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα μέτρα και τα αντίμετρα.
Παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά με το ΔΝΤ
Έτερο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά με το ΔΝΤ καθώς και στο χρόνο κατά τον οποίο θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό. 
Έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το locκ out. Tο Ταμείο επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, το υψηλόβαθμο στέλεχος σημείωσε ότι αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου για μετά το τέλος του προγράμματος επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων. "Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο" είπε χαρακτηριστικά. Το ΔΝΤ ζητάει παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνει εντός ενός έτους, ενώ η θέση της κυβέρνησης και που έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες είναι ότι οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να πραγματοποιούνται σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο.
Οι Ευρωπαίοι έχουν μία θέση που αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο τραπέζι, εξήγησε το στέλεχος