Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Κώστας Καραμανλής: Με την απόφαση για το Βατοπέδι αποδεικνύεται η πολιτική σκευωρία

Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από τον πρώην Πρωθυπουργό

Κώστας Καραμανλής: Με την απόφαση για το Βατοπέδι αποδεικνύεται η πολιτική σκευωρία
Ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως σε όσοι λιθοβόλησαν τον ίδιο, υπουργούς του και στενούς του συνεργάτες, έστειλε το πρωί της Τρίτης, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία κηρύχθηκαν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ο κ. Καραμανλής επέλεξε να κάνει μια από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός με τη φράση «έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι», έδωσε το παρών και η κίνησή του είχε έντονο πολιτικό συμβολισμό και δεν έγινε τυχαία. Μεταξύ άλλων στη δημόσια γραπτή δήλωσή του ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στόχος ήταν να πληγεί με κάθε τρόπο η διακυβέρνησή του και υποστήριξε ότι υπήρξε «αθλιότητα» και μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

Ήταν η δεύτερη φορά που μίλησε δημόσια, αν εξαιρέσει κανείς την παρέμβασή του για το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015 και τις γραπτές δηλώσεις σε δυο εκλογές, για μια υπόθεση, αυτής της Μονής Βατοπεδίου, που έπληξε όσο τίποτα άλλο την διακυβέρνησή του. Η πρώτη του κίνηση είχε γίνει όταν εκφώνησε τον επικήδειο στον επί 30 χρόνια φίλο του, στενό του συνεργάτη και όπως είπε ο ίδιος, στον...«αδελφό», όπως τον χαρακτήρισε, Γιάννη Αγγέλου.

Οι συμπτώσεις και η μοίρα επιφυλάσσει περίεργα παιχνίδια, καθώς τέτοια περίπου εποχή πέρυσι, στις 11 Απριλίου, επέλεξε να εκφωνήσει τον επικήδειο και να κάνει πολιτική αναφορά στην υπόθεση που συγκλόνισε τον ίδιο ως Πρωθυπουργό, την κυβέρνησή του και έπληξε και προσωπικά τον επί πολλά χρόνια διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.

Τότε, παρουσία, όλης της παράταξης, ακόμα και στελεχών που δεν ανήκουν σήμερα στη Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής είπε: «Ήσουν πάντα εκεί. Σεμνά, διακριτικά αλλά με πίστη και αφοσίωση. Θα μας λείψεις. Θα μου λείψεις. Αντιπροσώπευες ό,τι πιο γνήσιο υπάρχει. Στάθηκες όρθιος απέναντι στο ψέμα και τη συκοφαντία. Πάλεψες παλικαρίσια και δικαιώθηκες» τόνισε κατασυγκινημένος ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε: «Ήσουν το φως. Και στο τέλος, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι».

Και μόνο η αναφορά για την στάση του Γ. Αγγέλου απέναντι στο ψέμα και στη συκοφαντία και για το φως που νικάει το σκοτάδι, ήταν ένα σαφές στίγμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον πόλεμο που δέχθηκε ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, οι στενοί του συνεργάτες, όπως ο εκλιπών και συνολικά η κυβέρνησή του.

Με τη συγκεκριμένη αναφορά του ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι δεν ξεχνάει τον πόλεμο που δέχθηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα και συστήματα τα χρόνια της διακυβέρνησής του και γι’ αυτό μίλησε για ψέμα και συκοφαντία. Εξάλλου, και ο Γ. Αγγέλου, όπως λένε στο καραμανλικό σύστημα επλήγη από αυτή την ιστορία και η υγεία του επιδεινώθηκε από διάφορα γεγονότα που είχαν σχέση με την διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, «η σημερινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου» και επίσης «αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία».

Κατά τον πρώην Πρωθυπουργό, ο στόχος προφανής: «Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο».

Και συνεχίζει στη γραπτή του δήλωση ο πρώην Πρωθυπουργός: «Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Κατέπεσαν οι συκοφαντίες λέει ο Θ.Ρουσόπουλος

«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν» τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος με αφορμή την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ανακοίνωσή του, κάνει αναφορά και στον Γιάννη Αγγέλου λέγοντας: «Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση». Στο στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και διευθυντή του γραφείου του, Γιάννη Αγγέλου, που απεβίωσε πέρυσι είχε επιβληθεί η ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.00 ευρώ για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Η δήλωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου έχει ως εξής:

«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν. Περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσω σπίλωσης των στενότερων συνεργατών του.

» Εννιά χρόνια μετά, οι σκεπτόμενοι Έλληνες ας αναρωτηθούν για όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους έσπευσαν τότε άκριτα να υιοθετήσουν τις αθλιότητες. Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση».

Η Ντόρα Μπακογιάννη αφιέρωσε στον Γιάννη Αγγέλου την αθωωτική απόφαση. Συγκεκριμένα έγραψε στο Twitter: «Αφιερώνω την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου που δεν άντεξε τη λάσπη γι' αυτή την υπόθεση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger