Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ένωση Δικαστών: Αλλάξτε το νόμο, μετά την απόφαση για τους υποθηκοφύλακες και τους Ειρηνοδίκες

Ένωση Δικαστών: Αλλάξτε το νόμο, μετά την απόφαση για τους υποθηκοφύλακες και τους Ειρηνοδίκες

Άμεση η ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 32 του νόμου 4456/2017, μετά την απόφαση της ολομέλειας του Πρωτοδικείου Αθήνας για το θέμα

Την άμεση ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 32 του νόμου 4456/2017 που προβλέπει την ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκες επισημαίνει η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Ειδικότερα, η ΕΔΕ σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά τις αποφάσεις όλων των ολομελειών των δικαστηρίων της χώρας (Πρωτοδικείων), στις οποίες είχε σταλεί το ερώτημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσουν για «την δυνατότητα μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα και οι οποίες έκριναν αρνητικά, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 κατά το σκέλος που αναθέτει καθήκοντα μονομελούς διοικητικού οργάνου σε δικαστικούς λειτουργούς, τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη νομοθετικής αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης».

Η Ένωση, σημειώνει ότι οι γνωμοδοτήσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων «μπορεί μεν να μην είναι τυπικά δεσμευτικές για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα και δε θα ήταν συμβατό με τις αρχές ενός κράτους δικαίου να αγνοηθούν από την Κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ομόφωνα, η Ολομέλεια του    Πρωτοδικείου της Αθήνας, αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική πρωτοβουλία (νομοσχέδιο) του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία ανατίθενται    καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς  και ειδικά σε Ειρηνοδίκες και όχι σε συμβολαιογράφους όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται έως τώρα.

Ακόμη, τις προηγούμενες μέρες υπέρ της αντισυνταγματικότητας (όχι όμως ομόφωνα) της επίμαχης ρύθμισης τάχθηκαν και οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου.

Σε όλες τις Ολομέλειες των Πρωτοδικείων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)  και ανέπτυξαν τις θέσεις της ¨Ένωσης, όπως επίσης κατέθεσαν  πολυσέλιδο υπόμνημα διατυπώνοντας την άποψη της περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του νόμου 4456/2017 με τον οποίο  προβλέπεται η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκες.

Οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων συγκλήθηκαν μετά την  υποβολή σχετικού ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή περί μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger