Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Καλή χρονιά με… μπαράζ αυξήσεων Ποια προϊοντα και υπηρεσιες θα πληρωνουμε ακριβοτερα

Κύμα ανατιμήσεων από σήμερα σε μια σειρά από έμμεσους φόρους, που θα στοιχίσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ στις τσέπες των καταναλωτών.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο και στο υγραέριο κίνησης τα 10 λεπτά το λίτρο.
Στον καφέ επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Η επιβολή του φόρου αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
Από σήμερα ανεβαίνει και η τιμή του καπνού. Τα τσιγάρα θα πωλούνται κατά τουλάχιστον μισό ευρώ στο πακέτο και ως ένα ευρώ στο σακουλάκι καπνού.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται και στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Στην σταθερή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες Internet επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.
Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
Μισθωτοί- συνταξιούχοι
Πρόσθετη, κρυφή επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έρθει στην εκκαθάριση του φόρου για εισοδήματα του 2016 και προέρχεται από την μείωση του αφορολόγητου και την ενοποίηση της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων με αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών από τον περασμένο Μάιο.
Ελευθεροι επαγγελματίες
Από την 1/1/2017 οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν εισφορές βάσει του πραγματικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με σχειτική υπουργική απόφση. Συγκεκριμένα καλούνται να καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20% , 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα νοείται το ποσό που αντιστοιχεί στο εισόδημα από τη δραστηριότητα η την ιδιότητα που δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.
Νέοι φόροι και για επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν και το δεύτερο πακέτο φόρων το οπίο αφορά:
1. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.
2. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου που φτάνει πλέον το 100 % για το φορολογικό έτος 2016 ( δηλαδή τις δηλώσεις του 2017 ) από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015 δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
3. Φορολογία μερισμάτων. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και την αύξηση της προκαταβολής, θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger