Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τι μπορεί να κολλήσετε, αν δεν πλένετε τα σεντόνια μια φορά την εβδομάδα

Το κρεβάτι είναι το πιο κόζι σημείο του σπιτιού μας, είναι το καταφύγιο στο οποίο θέλετε να αφεθείτε κάθε φορά που επιστρέφετε μετά από μια κουραστική ημέρα και εκεί θα απολαύσετε τον πιο αναπαυτικό ύπνο σας.
Μάλιστα μέσα από ένα γρήγορο υπολογισμό, θα μετρήσετε περίπου 49 ώρες συνολικού ύπνου την εβδομάδα, με μέσο όρο επτά ώρες ύπνου ημερησίως, αλλά πόσο ασφαλές από άποψη υγιεινής είναι το κρεβάτι σας;
Ενα κρεβάτι που μοσχοβολάει φρεσκάδα είναι ότι πιο ποθητό αυτές τις πολύτιμες ώρες ύπνου, εντούτοις το πλύσιμο και η καθαριότητα των κλινοσκεπασμάτων αποδεικνύονται χρονοβόρα και ανιαρή διαδικασία για όλους, κάτι που ωστόσο κρίνεται επιζήμιο για την υγεία σας.
Η δρ. Lisa Ackerley, γιατρός και εμπειρογνωμόνων της Dettol, αποκαλύπτει ότι αν δεν πλένετε τα σεντόνια σας κάθε εβδομάδα, βάζετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας, λόγω του ότι εκτίθεται σε σοβαρούς ιούς και λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως το κρεβάτι μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως για παράδειγμα από το αν φοράτε τις πιτζάμες σας ή τα ρούχα όταν ξαπλώνετε σε αυτό, από το πόσο καθαροί είστε οι ίδιοι, από το αν κοιμάται επάνω του το κατοικίδιο σας.
Το ανθρώπινο σώμα φέρει πάνω του πολλά είδη βακτηριδίων και μυκήτων και το κρεβάτι αποτελεί εξαιρετικό μέρος, για να αναπαραχθούν αυτά, ειδικά εξαιτίας της υγρασίας που συσσωρεύεται επάνω του κατά τον ύπνο, είτε λόγω του ιδρώτα είτε λόγω του σάλιου.
Ενα από τα βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν επάνω στα σεντόνια είναι ο σταφυλόκοκκος, που βρίσκεται στο ανθρώπινο δέρμα. Αν αυτός εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, θα προκαλέσει λοιμώξεις του δέρματος και του κατώτερου αναπνευστικού, βακτηριαιμία και άλλες λοιμώξεις όπως του ουροποιητικού.
Επίσης, αν εσείς ή ο σύντροφος σας έχετε το «πόδι του αθλητή», δηλαδή τη μυκητιασική λοίμωξη όπως ο λειχήνας, είναι πιθανό να παραμονεύει και στο κρεβάτι σας. Ακόμα κι αν προσπαθείτε να το θεραπεύσετε, θα πρέπει να θυμόσαστε πάντοτε που άφησε το σημάδι του – ακόμα και στο χαλί – και να καθαρίζετε το σημείο. Πλύνετε τα σεντόνια σε πολύ υψηλή θερμοκρασία , για να καταπολεμήσετε το μύκητα, διαφορετικά αυτός θα παραμείνει και στο πλυντήριο και θα μεταδοθεί στις επόμενες πλύσεις. Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η κάντιντα άλμπικανς που μπορεί να μείνει στα σεντόνια σας.
Επιπλέον, παρότι μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί, ένα κρυολόγημα αποτελεί σοβαρό λόγο για να ανανεώσετε τα κλινοσκεπάσματα σας πιο συχνά, προκειμένου να προστατεύσετε και τον άνθρωπο που μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι.
Για να διατηρήσετε το κρεβάτι πεντακάθαρο και ασφαλές και να το απαλλάξετε από μικρόβια:
Διώξτε τη σκόνη από παντού. Σκουπίστε όλο το χώρο γύρω και κάτω από αυτό.
Προτιμήστε το στεγνό καθάρισμα των μαξιλαριών.
Χρησιμοποιήστε προστατευτικά τόσο για το στρώμα, όσο και για τα μαξιλάρια σας.
Ψεκάστε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα με απολυμαντικό σπρέι.
Πλύνετε όλα τα είδη του κρεβατιού στο πλυντήριο, βάζοντας τα σε πρόγραμμα με θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών.
Ανανεώστε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες κάθε δύο εβδομάδες το πολύ.
Μην ξεχνάτε να πλένετε και να απολυμαίνετε τα χέρια σας, πριν τον ύπνο, ή ιδανικά, να κάνετε μπάνιο.
Βάλτε τις πιτζάμες για πλύσιμο ανά τρεις ημέρες.
Αν έχετε κατοικίδιο και του επιτρέπετε να κοιμάται μαζί σας, φροντίστε ώστε τουλάχιστον να ξαπλώνει σε μια δική του κουβέρτα, που θα απολυμαίνετε ανά εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger