Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μελβούτ  Τσαβούσογλου  δήλωσε σήμερα  σε μια μακροσκελή συνέντευξη του  σε τουρκική εφημερίδα,  ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με τον νέο Αμερικανό πρόεδο Ν.Τραμπ , προσθέτοντας ότι πολλές από τις απόψεις της Τουρκίας συμπίπτουν με τις «δικές του» . !!
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της δήλωσης του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ  προέβλεψε  ότι, «η Τουρκία και οι  ΗΠΑ μπορούν να γίνουν και πάλι δύο καλοί σύμμαχοι που θα έχουν ένα κοινό όραμα».
Τώρα από πότε ακριβώς οι δύο χώρες «απέκτησαν» κοινό όραμα προφανώς αυτό το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.
Πρόκειται σαφέστατα για μια μεγαλοπρεπή «κυβίστηση» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς τις ΗΠΑ , με σκοπό την ανεύρεση διαύλων στην κυβέρνηση Τραμπ , με σκοπό την αποφυγή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας και την αποκόμιση  περισσότερων ανταλλαγμάτων σε Αιγαίο και Συρία.
Ο Ερντογάν «παίζει» με όλους και με όλα ενώ συγχρόνως απειλεί σε όλες τις κατευθύνσεις των τουρκικών συνόρων και φυσικά σε  Αιγαίο και  Κύπρο. Μόνο που αυτά τα «παιχνίδια» είναι λίαν επικίνδυνα διότι τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή είναι τεράστια.
Ο Σουλτάνος δεν «δύναται» να είναι και με τον Πούτιν και με τον Τραμπ , παρόλο που οι δύο παγκόσμιοι ηγέτες ομιλούν περί «συνεργασίας» υπονοώντας σαφώς τον διαμοιρασμό ζωνών επιρροής στον κόσμο.   
Ο Τσαβούσογλου  συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, και φυσικά το θέμα της Συρίας.
Πληροφορίες από την Μόσχα φέρουν τους Ρώσους να απαγορεύουν ρητώς και κατηγορηματικώς την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων νοτιότερα , δίνοντας στην Άγκυρα και τελεσίγραφο.
Ο Τούρκος υπουργός σχολιάζοντας σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση στην  Μοσούλη και την κατάσταση στην  πόλη Ταλ Αφάρ ( έχει πολλούς Τουρκμένους),  είπε ότι υπάρχει ένα σχέδιο που προβλέπει πώς θα επιτεθεί η κάθε δύναμη συμπεριλαμβανομένων και  των κουρδικών δυνάμεων Peshmerga.
Δεν είπε βέβαια ότι οι ΗΠΑ έχουν απαγορέψει στην Τουρκία οποιαδήποτε σκέψη για συμμετοχή στην επίθεση αυτή.
Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ο  Τσαβούσογλου  τόνισε ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ του τουρκικού λαού και της ΕΕ: «Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ό, τι λέει πια η ΕΕ», είπε ο ίδιος.
Για τον ίδιο επίσης άμεση προτεραιότητα έχει το θέμα της επίλυσης του ζητήματος της Κύπρου, το οποίο  δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
«Στο Mont Pelerin, οι Ελληνοκύπριοι σηκώθηκαν και έφυγαν από το τραπέζι εντελώς αιφνιδιαστικά  , διότι τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν. Η ελληνο κυπριακή κυβέρνηση θέλει να κερδίσει τα πάντα για τον εαυτό της . Αυτό όμως είναι κατά της συνεννόησης  και των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας που έλεγχε όλες τις κινήσεις των Τουρκοκυπρίων.
Όπως γίνεται κατανοητό από πολλές και διαφορετικές πηγές η Τουρκία  έχει ανοίξει πολλά και διαφορετικά μέτωπα προς όλες τις κατευθύνσεις.
«Παίζει ρώσικη ρουλέτα» με τις δύο υπερδυνάμεις αλλά και την Κίνα στο θέμα των Ουιγούρων Τούρκων , ενώ μια οικονομική κατάρρευση είναι προ των πυλών.
Η μόνη διέξοδος για τον Ερντογάν είναι η πρόκληση πολέμου με μια «φαινομενικά» αδύναμη χώρα σαν την Ελλάδα και την Κύπρο…και αυτό θα πράξει σύμφωνα και με ρωσικά γεωπολιτικά ινστιτούτα το επόμενο διάστημα…για να την γλιτώσει.