Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της επιστροφής τζιχαντιστών

Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της επιστροφής τζιχαντιστών
Τυνήσιοι πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους διαδηλώνοντας μπροστά από το Κοινοβούλιο κατά του ενδεχομένου επιστροφής στη χώρα τζιχαντιστών συμπατριωτών τους.

Η Τυνησία καταμετρά περισσότερους από 5.000 υπηκόους της, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων εκτός της χώρας, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία ή ακόμα και τη Λιβύη, σύμφωνα με μια έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους μισθοφόρους, και η επιστροφή τους στην χώρα προκαλεί φόβο.

Περί τους 1.500 πολίτες έδωσαν το «παρών» στη σημερινή διαδήλωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός συλλόγου μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Όχι στην επιστροφή» των τζιχαντιστών, μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πανό των διαδηλωτών.
Η συγκέντρωση έλαβε χώρα μερικές εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τυνησίας Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι, σχετικά με το ζήτημα των τζιχαντιστών.

«Πολλοί εξ αυτών θέλουν να επιστρέψουν, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε έναν Τυνήσιο να επιστρέψει στην χώρα του (…). Όμως προφανώς (…) θα βρισκόμαστε σε επιφυλακή» είχε πει στις 2 Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα τους βάλουμε όλους στην φυλακή, διότι εάν το κάνουμε αυτό δεν θα έχουμε αρκετές φυλακές, όμως θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τους αδρανοποιήσουμε. Τους παρακολουθούμε» είχε συμπληρώσει.

Έπειτα από επικρίσεις που πυροδότησε στον Τύπο και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Εσέμπσι προέβη σε διευκρινίσεις την 15η Δεκεμβρίου με δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Εκεί διαβεβαίωσε: «Δεν θα είμαστε επιεικείς με τους τρομοκράτες».

«Όχι στην ελευθερία των (μελών) των τρομοκρατικών οργανώσεων» φώναζε σήμερα το πλήθος.
Η διαδήλωση σήμερα έγινε πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, κατά την οποία 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 48 τραυματίστηκαν.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Χέντι Ματζντούμπ είπε ενώπιον των βουλευτών ότι 800 Τυνήσιοι που είχαν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, επέστρεψαν στην Τυνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger