Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ «Φωτιά» στο Αιγαίο βάζουν ξανά οι Τούρκοι

Μετά τον αμφισβήτηση, από τον Τ. Ερντογάν, της Συνθήκης της Λωζάνης, τη «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος.
Μετά τον αμφισβήτηση, από τον Τ. Ερντογάν, της Συνθήκης της Λωζάνης, τη «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος.

Tου Δημήτρη Τσιούφου
Καθημερινές είναι πλέον οι προκλητικές αμφισβητήσεις εκ μέρους της Αγκυρας, καθώς χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου αμφισβήτησε ευθέως την ελληνικότητα των Ιμίων, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για υπονόμευση της διεθνούς νομικής πραγματικότητας και τον Αλ. Τσίπρα να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με την Αγκ. Μέρκελ και να θέτει το ζήτημα της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας.

Μετά τον αμφισβήτηση, από τον Τ. Ερντογάν, της Συνθήκης της Λωζάνης, τη «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος.
Οι ισχυρισμοί του Μ. Τσαβούσογλου υπήρξαν σε γραπτή απάντησή του, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του κεμαλικού κόμματος CHP και υποστήριξαν ότι σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού έκανε μια αναφορά στο παρελθόν και τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».
Ομως δεν έμειναν εκεί. Οι Τούρκοι «βάφτισαν» την Κάσο... Τζομπάν και ζητούν ουσιαστικά αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής ώστε να μην κάνουν ασκήσεις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι ισχυρισμοί του κ. Τσαβούσογλου προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» και χαρακτήρισε «ανεύθυνες» και «προκλητικές» τις αναφορές περί του αντιθέτου. Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών «είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα» και διεμήνυε πως «όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».
Ταυτόχρονα ο Ελληνας πρωθυπουργός, με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκ. Μέρκελ, διάρκειας περίπου 25 λεπτών και σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου συζήτησαν για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, για την οποία ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του.
Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». Οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, πρόσθεσε, «δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις».
Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε επίσης ότι η αμηχανία αυτή «δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς» και γι' αυτό, όπως είπε «έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η κυβέρνηση». Ευθύνες στους κυβερνητικούς χειρισμούς επέρριψε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρ. Λοβέρδος επισημαίνοντας πως «ο πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει τν σεβασμό των γειτόνων». Γι΄ αυτό και καθημερινά, τόνισε, «κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger