Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

«Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια»

Κουτσούκος: «Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια»

«Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια», δήλωσε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος...
«Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα με κλειστά τα μάτια», δήλωσε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι συζητάμε έναν προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επώδυνα μέτρα, περικοπές, φόρους σε βάρος όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε γυρίσει σελίδα εδώ και καιρό.

«Θα έπρεπε σήμερα, μετά το σοκ της αυτογνωσίας και τις θυσίες του λαού μας, να έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια και τη λιτότητα», ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος. Είπε ακόμη ότι αυτό που συνέβη χθες στο Eurogroup δείχνει τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης, η οποία ενώ συμφώνησε σε δεσμεύσεις πιο συντηρητικού χαρακτήρα, τώρα προσκυνάει στο PSI και επειδή αδυνατεί να διαπραγματευθεί, δίνει πολλά για να πάρει λίγα.

Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 και υπονομεύει την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

«Ο δεύτερος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και ο πρώτος (του 2016), ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού η κυβερνητική πολιτική. Το 3ο αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής τακτικής που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, έγινε με όρους υποταγής και είχε ως αποτέλεσμα νέα δυσβάσταχτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υπογράμμισε ότι η φοροκεντρική πολιτική, έχει εξαντλήσει τους πολίτες, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και πρόσθεσε ότι το φάντασμα του «κόφτη» πλανάται πάνω από την κυβέρνηση και την αναγκάζει σε μεθοδεύσεις λογιστικού χαρακτήρα και τακτοποιήσεις, για να αποφύγει την εφαρμογή του, σε βάρος όμως της πραγματικής οικονομίας, που στενάζει από έλλειψη ρευστότητας.

Ο Γιάννης Κουτσούκος, κατήγγειλε ότι η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, κατά 1,032 δισ. ή 0,59% του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα επαχθών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έχει καμία σχέση, ούτε με ανάπτυξη, ούτε με πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε με νοικοκύρεμα, αλλά οφείλεται καθαρά στα μέσα δημοσιονομικής προσαρμογής, που έπληξαν όλες τις κοινωνικές ομάδες με πρόσθετους έμμεσους και άμεσους φόρους, αυξήσεις εισφορών, περικοπές συντάξεων.

Ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε ότι προβλέπονται περικοπές δαπανών που αφορούν σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Είπε ειδικότερα, ότι τα 960,4 εκατ. ευρώ περικοπές δαπανών, προκύπτουν από τις νέες περικοπές για το 2017 που αθροίζονται σε 1.831,4 εκατ. και αφορούν συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, αφαιρουμένων των παροχών 871 εκατ. (τα 571 εκατ. για το ΚΕΑ +300 για κοινωνικές δράσεις). Από τις περικοπές αυτές τα 1.644,3 εκατ. αφορούν τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα: 575,4 εκατ. τις συντάξεις (πλην του Δημοσίου), κυρίως τις επικουρικές κατά 348,5 εκατ., των νέων συνταξιούχων κατά 103,8 εκατ., την χηρεία κατά 43,1 εκατ. κ.λπ. Τα 141,3 εκατ. αφορούν τις συντάξεις Δημοσίου (μεταξύ των οποίων και της χηρείας).

Τα 927 εκατ. αφορούν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικά επιδόματα μεταξύ των οποίων 586,3 εκατ. η περικοπή του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών αγροτών - ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών κατά 501,5 εκατ., οι περικοπές στο ΜΤΠΥ κατά 207,5 εκατ. «Είναι απολύτως φανερό από την ανάλυση των νέων πρόσθετων φόρων και των νέων επιπλέον περικοπών, ότι όχι μόνο δεν ευσταθεί κανένα κυβερνητικό επιχείρημα για πολιτική αναδιανομής, κοινωνικής δικαιοσύνης και αριστερό αποτύπωμα, αλλά πρόκειται για μια νέα προσπάθεια εξαπάτησης φτωχών και αδύναμων συμπολιτών μας, αφού το μακρύ χέρι της κυβέρνησης τους αφαιρεί από την τσέπη, με φόρους και περικοπές που αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αθροιστικά 4.883,2 εκατ. για να τους δώσει πίσω λιγότερα από 900 εκατ. ευρώ», είπε ο Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι πλήττονται όλες οι κοινωνικές ομάδες και δεν ξεφεύγει κανένας από την πολιτική αυτή, η οποία θα φέρει από πάνω και έμμεσους φόρους. Χαρακτηριστικό για την κυβερνητική υποκρισία περί κοινωνικά ευαίσθητης πολιτικής, αποτελεί το γεγονός ότι τα αντισταθμιστικά της περικοπής του ΕΚΑΣ είναι μόνο 17 εκατ., είπε ο Γ. Κουτσούκος.

«Αν ο κ. Τσίπρας ακούει ουρλιαχτά -που έλεγε πέρυσι- δεν είναι τα σκυλιά που αλιχτάνε. Είναι οι απεγνωσμένοι πολίτες από την πολιτική του», είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger