φπα
Αντίστροφα μετρούν οι κάτοικοι των μικρών νησιών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στο Νότιο Αιγαίο οι δήμαρχοι φαίνεται πως το έχουν πάρει… απόφαση.
Η κυβέρνηση, αν και άφησε περιθώρια προ μηνών –πιθανότατα για να χρυσώσει το χάπι- δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, εξομοιώνοντας από τον επόμενο μήνα τον ΦΠΑ και στα εναπομείναντα νησιά, που τελούσαν υπό ειδικό καθεστώς.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το τρίτο και ισχυρότερο κύμα που θα δεχθούν τον Ιανουάριο του 2017 οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών.
Η κατάσταση στα μικρά νησιά, είναι ήδη δύσκολη αφού τα περισσότερα εξαρτώνται από τη Ρόδο, όπου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν ήδη καταργηθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στα μικρά νησιά, είναι αυτό της Σύμης, όπου φέτος στο τέλος της σεζόν έκλεισαν 20 καταστήματα, κυρίως τουριστικά και εμπορικά! «Φέτος, για πρώτη φορά, ξενοικιάστηκαν 20 καταστήματα στην Σύμη στο τέλος της σεζόν διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν έβγαιναν. Δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα πολλά λειτουργικά έξοδα και στους αυξημένους φόρους. Φανταστείτε τι θα γίνει τον Ιανουάριο που ο ΦΠΑ θα φτάσει το 24%. Αυτά είναι παράλογα πράγματα. Από την μια μας ζητούν να καταβάλλουμε αυξημένους φόρους και από την άλλη το κράτος, δεν προσφέρει στους πολίτες του αυτά που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Για παράδειγμα, εμείς εδώ στη Σύμη έχουμε μόνον ένα αγροτικό γιατρό. Προχθές περισσότεροι από 60 Συμιακοί πήγαν στη Ρόδο για να επισκεφθούν γιατρούς, για να πληρώσουν λογαριασμούς ή για να τακτοποιήσουν προσωπικές τους υποθέσεις και έμεναν τρεις ημέρες λόγω απαγορευτικού. Το κόστος διαβίωσης του Συμιακού, του Χαλκίτη, του Καστελοριζιού, του Τηλιακού, είναι ήδη διπλάσιο από του Ροδίτη, από το σούπερ μάρκετ μέχρι την επίσκεψη σε γιατρό όλα είναι ακριβότερα. Φανταστείτε τι έχει να γίνει από την 1η Ιανουαρίου…», αναρωτήθηκε, ομιλώντας  στην «δ», ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την απορία του για ποιον λόγο δεν έχουν ξεσηκωθεί ακόμα οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου για να ενώσουν τις φωνές τους με τους κατοίκους του Β. Αιγαίου.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε όλη τη νησιωτική επικράτεια θα ισχύουν:
-Ο κανονικός συντελεστής, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.
-Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες και ο οποίος ανέρχεται στο 13%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά, τα λαχανικά και φρούτα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
-Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θα διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συγκεκριμένα στο 24%, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων. Στα περισσότερα και ιδιαίτερα στα τουριστικά νησιά της χώρας, ο ΦΠΑ παρουσίασε ραγδαία αύξηση, υπερκαλύπτοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο. Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία τη μεγαλύτερη αύξηση ΦΠΑ παρουσίασαν η Μύκονος και η Ρόδος.