Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ένταξη του εμβολίου μηνιγγίτιδας τύπου Β στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού Ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος



            Την ένταξη του εμβολίου μηνιγγίτιδας τύπου Β στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας, η πρόληψη μέσω του καθολικού εμβολιασμού για τον τύπο Β της μηνιγγίτιδας είναι πλέον αναγκαία, μετά και το πρόσφατο περιστατικό μερικού ακρωτηριασμού που υπέστη ένα πεντάχρονο κορίτσι από το Καματερό, που νόσησε από το συγκεκριμένο ιό.
 
            Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Η μηνιγγίτιδα τύπου Β αποτελεί μια από τις πλέον επικίνδυνες μορφές μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, με ταχεία εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναπηρία ακόμη και σε θάνατο. Στη χώρα μας δεν παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για το συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτιδας, αλλά για άλλες οροομάδες όπως C,A,W και Y. Δυστυχώς, όμως, η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Παιδιάτρων για το έτος 2015, ο συγκεκριμένος ορότυπος Β ευθύνεται και για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα.  

            Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που στη χώρα μας δεν παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο όχι μόνο καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα εμβολιαστικής πρόληψης του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Εάν προτίθεται να εντάξει το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού, προκείμενου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger