Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Έντονη δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και συναντήσεις με πρόσωπα του κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού γίγνεσθαι…Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στο προσκήνιο.



                                    
Αμέσως μετά το διήμερο «μνήμης και τιμής στο Συνεταιριστή» στις που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου στη Ζαγορά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου πραγματοποίησε επαφές με πολιτικά πρόσωπα για τα ζητήματα που απασχολούν την Οργάνωση.
Την Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχτηκε στο Υπουργείο εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Συγκεκριμένα η συνάντηση υλοποιήθηκε κυρίως για το σημαντικό ζήτημα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και ένταξης των μηλεόδεντρων σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της φύτευσης και ανάπτυξης των δέντρων. Για τον Συνεταιρισμό η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης θα αποτελέσει ισχυρό πλεονέκτημα για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Υπουργός αλλά και τα επιχειρησιακά στελέχη του Υπουργείου τοποθετούνται θετικά και είναι υπέρ του αιτήματος του Συνεταιρισμού που εκπροσωπήθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση από τον Πρόεδρο Αντώνη Λάσκο, την Αντιπρόεδρο Δέσποινα Βαρούτα και τον Διευθυντή Διονύση Βαλασσά.
Έπειτα την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου παραβρέθηκε σε σύσκεψη παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας. Η σύσκεψη διοργανώθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λόγω της έλευσης της Προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά, στην περιοχή και
διεξήχθη σε ξενοδοχείο του Βόλου. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κλήθηκε να συμμετάσχει στην σύσκεψη,  που στόχο είχε την από κοινού τοποθέτηση για ζητήματα που αφορούν την Μαγνησία και την ενημέρωση της κ. Γεννηματά καθώς συμμετείχαν  όλοι οι φορείς που προσθέτουν με την λειτουργία τους στο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.  Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι εργαζομένων του Νομού και Επαγγελματιών αλλά και επιστημονικά όργανα όπως το ΤΕΕ και το ΟΕΕ.
Η οργάνωση στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή, κ. Βαλασσά Διονύση που αρχικά δέχτηκε τις θετικές κριτικές και ευχές για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Συνεταιρισμού και για την πρωτοποριακή πορεία του στο συνεταιριστικό γίγνεσθαι, από τους διοργανωτές.
Ο κ. Βαλασσάς στην τοποθέτησή του έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που απασχολούν τον Συνεταιρισμό και τόνισε ότι τυχόν επίλυσή τους, θα προωθήσει ακόμα περισσότερο τη δράση μιας Αγροτικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που παράγει σε  περιοχή ορεινή όπως η Ζαγορά.
Αρχικά έθεσε το ζήτημα του οδικού δικτύου Πηλίου μέσω του οποίου γίνεται η καθημερινή διέλευση των μεγάλων φορτηγών του Συνεταιρισμού, πολλές φορές με ακραίες καιρικές συνθήκες και προωθούν το προϊόν στις αγορές. Το οδικό δίκτυο αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα και οι βελτιώσεις του θα εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα λειτουργίας της Οργάνωσης. Στο σημείο αυτό ενέταξε και το θέμα της ύπαρξης υποδομών υγείας, πολιτισμού και εκπαίδευσης ώστε οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα να παραμείνουν σε περιοχές της υπαίθρου διαβιώνοντας με αξιοπρεπείς για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όρους.
Έπειτα τέθηκε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Ο Διευθυντής ανέφερε ότι αποτελεί αίτημα από το 2003, επί Υπουργού Γεωργίας Ευάγγελου Αργύρη, η ένταξη των μηλεόδεντρων σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας ώστε να μειωθεί το παραγωγικό κόστος των μελών και να διατηρηθεί παράλληλα στο ακέραιο η ύψιστη ποιότητα των μήλων με το γνωστό εμπορικό σήμα «ZAGORIN”. Το αίτημα είναι πάγιο και εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία, ώστε να επιτευχθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή στη Ζαγορά και να μην υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς από μία αλλαγή που κρίνεται απαραίτητη για το μέλλον τους.
Τέλος ο κ. Βαλασσάς αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανάκτησης των τόκων από δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εξοφληθεί από τους Συνεταιρισμούς και ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συμμετέχει στην Επιτροπή των 120 συνεταιρισμών της χώρας που «ακολούθησαν» το Νομικό Πλαίσιο του 1992 και 1994 για ρυθμίσεις χρεών. Το 2011 δεν είχε πλέον οφειλές και τόνισε ότι σε περίπτωση που το θέμα ανακινηθεί και αλλάξουν οι όροι του προηγούμενου καθεστώτος θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα της χώρας συνολικά. Πρότεινε το ζήτημα να κλείσει με διακομματική απόφαση αφού και εκπρόσωποι των 120 επισκέπτονται όλους τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η κ. Γεννηματά ήταν ενήμερη για το ζήτημα καθώς είχε δεχθεί πρόσφατα επίσκεψη στην Αθήνα από τους 120.
Το ίδιο θέμα τέθηκε εξάλλου και στην συνάντηση με τον κ. Αποστόλου από τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού. Ωστόσο όλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα που θα επηρεάσει την λειτουργία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.  
Με τη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και με την συμμετοχή στη σύσκεψη με την  Πρόεδρο του Πα.Σο.Κ.  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός αποδεικνύει ότι αγωνίζεται καθημερινά όχι μόνο σε εμπορικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επαφών με πολιτειακούς παράγοντες , απευθυνόμενος διακομματικά για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των μελών του και ολόκληρης εν τέλει  της Ζαγοράς. Εξάλλου δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη θεσμική υποστήριξη που εξέφρασαν υπέρ του Συνεταιρισμού οι τρείς από τους Αντιπεριφερειάρχες της Θεσσαλίας εκφράζοντας και τον κ. Αγοραστό, στην παρουσίαση του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με θέμα το μήλο που διοργανώνει ο Συνεταιρισμός με αφορμή τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.  Αυτό άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά και πάντα διεξάγονται εποικοδομητικές  επαφές με όλους όσους μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μελλοντικές ιστορικές στιγμές, όπως η φετινή με τα 100 χρόνια λειτουργίας που συμπίπτει με τα 20 χρόνια από τότε που σε κάθε μήλο τοποθετήθηκε το γνωστό ετικετάκι “ZAGORIN”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger