Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Καταλαμβάνουν επιπλέον τετραγωνικά καταστήματα εστίασης. με τραπεζοκαθίσματα


Στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο της πόλης, πλέον των τετραγωνικών μέτρων για τα οποία έχουν εκδώσει άδειες σύμφωνα και με την άδεια λειτουργία τους, φαίνεται να προχωρούν καταστήματα εστίασης.

Στην πρόσφατη εξόρμηση μικτού κλιμακίου ελεγκτικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου διαπιστώθηκε ότι οι 57 από τις 86 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είτε «απλώθηκαν» περισσότερο στους κοινόχρηστους χώρους, είτε δεν είχαν καν φροντίσει να πληρώσουν τέλη κατάληψης.
Οι έλεγχοι έγιναν μέσα σε ένα τετραήμερο στις αρχές Οκτωβρίου, από 4 έως 7 του μήνα. Δημοτική Αστυνομία, τμήμα αυθαιρέτων και τμήμα προσόδων, εξόρμησαν στο κέντρο του Βόλου προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο εφαρμόζεται η νέα Κανονιστική απόφαση του Δήμου Βόλου για τους κοινόχρηστους χώρους.
Πριν την έναρξη των ελέγχων, ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, είχε στείλει... τελεσίγραφο με επιστολή του ζητώντας από όσους καταστηματάρχες δεν είχαν συμμορφωθεί να το κάνουν, σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον διαπιστώνονταν παραβάσεις θα βεβαιώνονταν πρόστιμα.
Μέσα σε ένα τετραήμερο και μόνο από τη Δημοτική Αστυνομία που έκανε ελέγχους για τραπεζοκαθίσματα, βεβαιώθηκαν συνολικά 57 παραβάσεις. Οι έλεγχοι έγιναν στις οδούς Αντωνοπούλου και Τοπάλη, όπου πλέον τα τραπεζοκαθίσματα περιορίζονται στις προσόψεις των καταστημάτων κι όχι στη μέση των πεζοδρόμων, σε Δημητριάδος, Ιάσονος, Ερμού, Αγιο Νικόλαο, Τάκη Οικονομάκη, Κουμουνδούρου και Κονταράτου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, ελέγχθηκαν 86 επιχειρήσεις εκ των οποίων στις 57 διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Στις 42 επιχειρήσεις, ποσοστό 48,84%, σχεδόν μία στις δύο δηλαδή, διαπιστώθηκε ότι είχαν αναπτύξει περισσότερα σε σχέση με την άδειά τους τραπεζοκαθίσματα.
Σε 15 επιχειρήσεις, ποσοστό 17,44% διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καν άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Σημαντικό είναι πάντως ότι περισσότεροι από 3 στους 10, το 33,72% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να λειτουργούν χωρίς παραβάσεις.
Για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, προβλέπεται πρόστιμο – εφόσον δεν συμμορφωθούν - ίσο με τα τέλη που προβλέπονται ανά τετραγωνικό μέτρο. Όταν όμως η παράβαση αφορά σε κοινόχρηστο χώρο όπου απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, το πρόστιμο είναι διπλάσιο σε σχέση με την υψηλότερη τιμή του τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αποδεκατισμένη η δημοτική αστυνομία
Τα στοιχεία με τα αποτελέσματα των ελέγχων παραδόθηκαν μόλις προχθές στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Πέγιο. Αιτία της καθυστέρησης ο αποδεκατισμός της δημοτικής αστυνομίας, που μέχρι και πριν από δύο ημέρες λειτουργούσε με μόλις δύο άτομα.
Συνολικά η υπηρεσία διαθέτει πέντε δημοτικούς αστυνόμους, οι οποίοι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο εργασίας τους. Όμως η υπηρεσία το τελευταίο διάστημα, δέχθηκε ένα ακόμη... χτύπημα. Τρεις υπάλληλοι βγήκαν σε αναρρωτική άδεια και απέμεινε μόνο ένας για ελέγχους και ένας στο τηλεφωνικό κέντρο για να δέχεται καταγγελίες.
Εφ. Ταχυδρόμος (Ελένη Χάνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger