Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

2 ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Eλαιολάδου «IOOC ΚΟΤΙΝΟS 2017» από την ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΄΄ΦΙΛΑΙΟΣ΄΄.

2 ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Eλαιολάδου «IOOC ΚΟΤΙΝΟS 2017» από την ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΄΄ΦΙΛΑΙΟΣ΄΄.

Η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», μέσα από την διαρκή της προσπάθεια για τη διάδοση, στήριξη και ενίσχυση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου ανακοινώνει την διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2017, του 2 ου Διαγωνισμού INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION «KOTINOS 2017», με στόχο να βραβευθούν τα καλύτερα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της νέας εμπορικής περιόδου 2016/17. Η διεξαγωγή και του 2 ου Διαγωνισμού τελεί υπό την εποπτεία τετραμελούς Οργανωτικής Επιτροπής (Επιτροπή Διαγωνισμού), η οποία απαρτίζεται από την κα. Έφη Χριστοπούλου και τους κ.κ. Βαγγέλη Διβάρη, Βασίλη Καμβύση & Παναγιώτη Καραντώνη, καταξιωμένους επιστημονικά και ειδικούς επαγγελματικά στα θέματα του ελαιολάδου. Ο «IOOC ΚΟΤΙΝΟS 2017», είναι ο μόνος στη χώρα μας Διαγωνισμός που χρησιμοποιεί στην πρώτη φάση αξιολόγησης, διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) Οργανοληπτικό Εργαστήριο, της επαγγελματικής Οργάνωσης ΕΣΒΙΤΕ, με βάση τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες εφαρμογής της σχετικής μεθόδου αξιολόγησης του ΔΣΕ και στην δεύτερη τελική φάση τους αυστηρούς όρους, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του πλέον καταξιωμένου παγκοσμίως Διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδων Mario Solinas του ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα και όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Διεξαγωγής του Διαγωνισμού:
– Στην 1 η φάση τα δείγματα θα αξιολογηθούν σε σχέση με τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά από το διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένο από το ΔΣΕ Οργανοληπτικό Εργαστήριο και την Ομάδα Δοκιμαστών του ΕΣΒΙΤΕ, αποτελούμενη από εκπαιδευμένους και έμπειρους δοκιμαστές, της οποίας επικεφαλής – panel supervisors είναι οι κες Έφη Χριστοπούλου και Μαρία Λαζαράκη και χημικοί και γευσιγνώστριες. Η αξιολόγηση των δειγμάτων θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική Ξενοφώντος 15 α – 105 57 Αθήνα – τηλ. 2103238856 – fax 2103246408 e-mail fileos01@gmail.com – https://www.facebook.com/pages/Λέσχη-Φίλων-Ελαιολάδου-Φίλαιος Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου μέθοδο του ΔΣΕ, με ιδιαίτερη βαρύτητα και έμφαση στη θερμοκρασία των δειγμάτων (28±2°C), η οποία αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για την ανάδειξη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των θετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των παρθένων ελαιολάδων. Με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης θα αποκλεισθούν από τη συνέχεια του Διαγωνισμού τα δείγματα που εμφανίζουν ελαττώματα σε ότι αφορά τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ τα υπόλοιπα θα ταξινομηθούν σε μία από τις τρεις κατηγορίες έντασης του φρουτώδους (ισχυρή, μεσαία, ελαφρά).
– Στη 2 η φάση, τα δείγματα της κάθε μιας από τις τρείς επί μέρους κατηγορίες της 1ης φάσης θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν, σύμφωνα με την διαδικασία του Διαγωνισμού για το βραβείο Mario Solinas του ΔΣΕ, από Επιτροπή αποτελούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένους γευσιγνώστες, έλληνες και ξένους. Με βάση τη δεύτερη αυτή αξιολόγηση τα δείγματα κάθε κατηγορίας ως προς την ένταση του φρουτώδους θα καταταγούν, κατά σειρά φθίνουσας βαθμολογίας, προκειμένου να επιλεγούν αυτά που θα βραβευθούν. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα στηρίξουν την προσπάθεια της ΦΙΛΑΙΟΣ μέσα και από τον 2 ο Διαγωνισμό «IOOC ΚΟΤΙΝΟS 2017», προσπάθεια που έχει, όπως προαναφέραμε, σαν στόχο την βελτίωση και κυρίως την ανάδειξη της ποιότητας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Στόχος της ΦΙΛΑΙΟΣ είναι η ανάδειξη και καταξίωση του Διαγωνισμού KOTINOS ως ενός διεθνούς Διαγωνισμού Ποιότητας για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα επιπέδου Mario Solinas. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε ήδη την στήριξη και την συμπαράσταση των αρμοδίων Υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ) και όλων των αναλυτικών εργαστηρίων ποιότητας. Mε την ευκαιρία της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2016/17, o Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της ΦΙΛΑΙΟΣ εύχονται σε όλους όσοι εμπλέκονται επιχειρηματικά με το ελαιόλαδο – παραγωγούς, διακινητές, τυποποιητές και εξαγωγείς – μια επαγγελματικά καλή και πετυχημένη εμπορική ελαιοκομική χρονιά! Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με την Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο τηλ. 2103238856, στο mail info@filaios.org και κατεβάστε τον πλήρη Κανονισμό του ∆ιαγωνισμού από το www.filaios.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger