Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Λάρισα Επεισόδια και σε άλλες πόλεις


Γαλλία: Άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι

Πέντε τραυματίες και έξι συλλήψεις - Τα συνδικάτα απειλούν να «ρίξουν την κυβέρνηση», αντιδρώντας στον εργασιακό νόμο και προειδοποιούν ότι «θα πληρώσει ακριβά το τίμημα των αποφάσεών της», ενόψει των εκλογών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το απόγευμα της Πέμπτης το Παρίσι, μετά τις άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το νέο εργασιακό νόμο της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, ενώ συγκρούσεις υπήρξαν τόσο στη Νάντη, όσο και στη Ρεν. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τραυματισμούς αστυνομικών από μολότοφ και πέτρες, ενώ τουλάχιστον πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.



Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της αστυνομίας,  ενώ υπήρξαν τουλάχιστον έξι συλλήψεις. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ καταγράφηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε καταστήματα και τράπεζες.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν μεγάλη τόσο στο Παρίσι, όσο και σε άλλες 100 πόλεις σε όλη τη γαλλική επικράτεια, καθώς τα μεγάλα συνδικάτα δεν έχουν αποδεχθεί τους όρους των μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, μετά από την παρότρυνση των Βρυξελλών.



Ο νέος εργασιακός νόμος στη Γαλλία περιλαμβάνει τη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας και θεωρείται ότι ευνοεί τους εργοδότες σε βάρος των υπαλλήλων τους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του μεγάλου συνδικάτου CGT, θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς και προσφυγή στα δικαστήρια, προκειμένου να μην περάσει ο συγκεκριμένος νόμος.

Σημαντική παράμετρος στα όσα διαδραματίζονται στη Γαλλία, αποτελούν οι εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου οκτώ μήνες, ενώ οι επικεφαλής των συνδικάτων απειλούν τη νυν κυβέρνηση ότι «θα πληρώσει ακριβά το τίμημα των αποφάσεών της».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger