Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Σχετικά με την εκτέλεση και πρόοδο των Έργων Αποκατάστασης των ζημιών από την πλημμύρα της 22/9/2015 στη Σκόπελο




   Είναι γνωστό από το προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και δύο από τα τρία μέλη της “Συμβουλευτικής” Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, διαφώνησαν επίσημα με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την εκτέλεση των Έργων Αποκατάστασης.
   Η διαφωνία μας, όπως αναφέραμε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 17/9/2016 οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:


1.      η μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
2.      η μικρή σε αριθμό απασχόληση εργαζομένων,
οι παραπάνω λόγοι έρχονται σε αντίθεση με την συμφωνία που υπήρξε για απευθείας ανάθεση.

   Η Δημοτική Αρχή όταν έκανε την ανάθεση των έργων (δύο εργολάβοι για το σύνολο των έργων) έπρεπε να εκτιμήσει σωστά την κατασκευαστική δυνατότητα των ενδιαφερομένων εργολάβων. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είχαμε όλοι μας επισημάνει σε πολλά δημοτικά συμβούλια, ήταν η γρήγορη εκτέλεση των έργων και η μέγιστη απασχόληση εργαζομένων της περιοχής μας.  Δυστυχώς όμως ανατέθηκε το σύνολο των έργων σε λίγους εργολάβους με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αποπεράτωσης τους. Συνεπώς ο κίνδυνος από έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολλαπλάσιος επειδή οι “πληγές” παραμένουν ανοιχτές και η αγωνία του κόσμου μεγάλη.
Να σημειωθεί ότι στο προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο ζητήθηκε η παράταση εκτέλεσης δύο έργων, διότι όπως ειπώθηκε, δεν πρόφτασε ούτε καν να ξεκινήσει η εκτέλεση των δύο αυτών έργων.
   Για αυτούς τους λόγους και βλέποντας όπως εξελίσσεται η όλη πορεία των έργων αποκατάστασης, με τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την ελλειπή χρηματοδότηση, όπως επίσης από την πλευρά της κι η Περιφέρεια για την μη έναρξη καν των έργων επί του επαρχιακού δρόμου, αλλά και από την Δημοτική Αρχή για τους προαναφερθέντες λόγους.
Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε διαχωρίσει την θέση μας και καλούμε όλο τον κόσμο σε επαγρύπνηση και απαίτηση για σύντομη, πλήρη και σωστή αποκατάσταση όλων των ζημιών, μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη και αντίστοιχα έργα, καθώς και την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων.
   Μετά την “Επιστολή” όμως του κ. Χρήστου Ε. Μπακόπουλου Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ - Εργολήπτη Δημοσίων Έργων, εις εκ των δύο μόνο εργολάβων όλων των υπό εκτέλεση έργων, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά, για τα οποία καλείται το δυνατόν συντομότερο η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
   Πρόκειται για σοβαρότατα θέματα που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πλήρη άγνοια:

Πότε και από ποιον έγιναν οι αναθεωρήσεις των μελετών σύμφωνα με τα λεγόμενα:
1.      αντί τοιχείου 30 μέτρα μήκους και 2 μέτρα ύψους (σύμφωνα με την μελέτη και την ανάθεση), να έχει μετατραπεί σε 45 μέτρα μήκους και 4,50 μέτρα ύψους.
2.       Ένα άλλο τοιχείο να έχει μετατραπεί από 14 μέτρα μήκους σε 25 μέτρα μήκους, συνεπώς οι διαστάσεις – οπλισμοί – κόστος να είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των αρχικών μελετών.

   Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να μας απαντήσει σχετικά και επίσημα για όλα αυτά τα ζητήματα.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Μπακόπουλου σαφώς εννοεί ότι οι μελέτες που έγιναν, έγιναν λαθεμένα.
Ποιος ευθύνεται για αυτά τα σοβαρότατα λάθη και ποιος θα πληρώσει για όλη αυτή την τροποποίηση των μελετών, διότι χωρίς επίσημη τροποποίηση υπάρχει σοβαρότατος, εκτός των άλλων, μέχρι και κατασκευαστικός κίνδυνος.
Δεν χρειάζεται κανείς να έχει την επιστημονική γνώση του κ. Μπακόπουλου για να καταλάβει ότι είναι τελείως διαφορετικό ένα τοιχείο 2 μέτρων ύψους από ένα 4,5 μέτρων ύψους.
   Για όλη αυτή την αρνητική πορεία υλοποίησης των έργων διαφωνήσαμε και με την τελευταία απόφαση στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Δημοτικής Αρχής να προβεί σε περαιτέρω συγχώνευση – κονσερβοποίηση τεσσάρων διαφορετικών μελετών – έργων σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές υπό τον τίτλο Ένα Έργο, γιατί σίγουρα με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε περαιτέρω καθυστέρηση στην εκτέλεση και ολοκλήρωση αυτών των έργων με άγνωστες συνέπειες (νέα καβάτζα σε κάποιον, με ταυτόχρονη μικρή απασχόληση εργαζομένων).
   Πολύ διαφορετικά θα ήταν εάν τα εν λόγω τέσσερα διαφορετικά έργα τα αναλάμβαναν να τα εκτελέσουν τέσσερις διαφορετικοί εργολάβοι, με αντίστοιχα πολλούς περισσότερους εργαζόμενους με αποτέλεσμα τη σύντομη ολοκλήρωση των έργων.
   Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και όχι πως κάποιοι λίγοι εργολάβοι θα έχουν απασχόληση για πάρα πολύ καιρό.
Ας αναλογιστεί έστω και τώρα η Δημοτική Αρχή τις ευθύνες της.
Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε με τις οφειλόμενες διευκρινήσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Πολιτικός Μηχανικός Ραμαντάνης Μανώλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger