Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΣΚΟΠΕΛΟΣ «Λάδι, λάδι, λάδι και... τηγανίτα τίποτα»

Φουλ η κίνηση, αλλά μειωμένοι οι τζίροι στις Σποράδες

Επαγγελματίες των νησιών αναφέρουν ότι είναι περιορισμένη η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών
Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται στο σύνολό της η τουριστική εικόνα των νησιών και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αλλά τα έσοδα των επαγγελματιών ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ότι οι κρατήσεις παρουσιάζουν δυναμική μέχρι το τέλος του μήνα και αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά ποσοστά αλλά οι τζίροι των καταστημάτων είναι μειωμένοι, κατ’ αντιστοιχία με την αγοραστική δύναμη των τουριστών
.
Επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση, αναφέρουν ότι οι τουρίστες, Ελληνες και ξένοι, είναι φειδωλοί σε σχέση με τα χρήματα που δαπανούν στη διάρκεια των διακοπών τους, ενώ άλλοι σχολιάζουν λακωνικά «θα μπορούσε να είναι καλύτερη η κίνηση».
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, επισημαίνει ότι υπάρχει κίνηση από το εξωτερικό και πολλές αφίξεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι είχε σημειωθεί «πάγωμα» των κρατήσεων στις αρχές της φετινής περιόδου και σταδιακά επανήλθαν οι ρυθμοί στα συνήθη, για την εποχή, δεδομένα.
«Το νησί είναι γεμάτο, αλλά είναι πασιφανές ότι η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών είναι μειωμένη. Μας ανησυχεί βεβαίως το συγκεκριμένο γεγονός, γιατί οι Αγγλοι που είναι η μεγάλη μας αγορά δεν ξοδεύουν όσα δαπανούσαν παλαιότερα, λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία» υπογραμμίζει ο κ. Ευσταθίου. Παράλληλα ο ίδιος τονίζει ότι ανάλογη εικόνα παρατηρείται από τους Σκανδιναβούς και γενικότερα τους Ευρωπαίους, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν περιορίσει τα ποσά που δαπανούν στις διακοπές τους. Κατά συνέπεια, είναι μειωμένοι οι τζίροι σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών, οι οποίοι εκφράζουν την ίδια άποψη αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους.
Η εικόνα είναι παρόμοια και στα τρία νησιά, ενώ όπως αναφέρει ιδιοκτήτης μάρκετ, πολλοί ψωνίζουν από το μάρκετ είδη πρώτης ανάγκης και επιλέγουν φθηνές λύσεις για φαγητό στο πλαίσιο του περιορισμένου προϋπολογισμού τους.
Ανάλογη εικόνα μεταφέρει, εξάλλου, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος αναφέρει ότι οι τουρίστες περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα πλέον και αυτό συνεπάγεται αυτομάτως, μείωση τζίρου στα καταστήματα εστίασης. Στα εστιατόρια, στα καφέ, στα καταστήματα που πωλούν σουβενίρ, είδη ένδυσης κλπ.
«Παντού είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης, ο οποίος αποδίδει το παραπάνω γεγονός τόσο στην αύξηση του ΦΠΑ, όσο και στη γενικότερη στενότητα που παρατηρείται.
Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεχιστεί η ικανοποιητική τουριστική κίνηση και το Σεπτέμβριο, με δεδομένη και τη θετική εικόνα που υπάρχει από το αεροδρόμιο της Σκιάθου, χωρίς, ωστόσο, να αναμένεται διαφοροποίηση σε σχέση με τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger