Λόγω της μικρής ακτοπλοϊκής κίνησης και της απουσίας βιομηχανικών μονάδων, η Σκόπελος διαθέτει από τα πλέον καθαρά και διαυγή νερά της Ελλάδας. Χάρη στη γεωλογική μορφολογία του νησιού, συναντά κανείς ταυτόχρονα παραλίες με χρυσή άμμο, όπως ο Στάφυλος, με λεπτό χαλίκι, όπως η Καστάνη και η Μηλιά, και με βότσαλο, όπως ο Πάνορμος. Η συνύπαρξη των
κρυστάλλινων νερών και της πλούσιας βλάστησης έχει χαρίσει στη Σκόπελο τον τίτλο του «πράσινου και μπλε» νησιού. Το συνολικό μήκος των παραλιών της ξεπερνά τα 100 χλμ, με πολλές από αυτές να προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης. Οι πολυάριθμοι κολπίσκοι, οι σπηλιές και οι ανοιχτές στο πέλαγος παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για κολυμβητές, δύτες και ιστιοπλόους από όλον τον κόσμο. Μεταξύ των μόνιμων κατοίκων υπάρχουν και αρκετοί χειμερινοί κολυμβητές.

    Τα τελευταία χρόνια ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του νησιού γίνεται προσπελάσιμο, χάρη στο επεκτεινόμενο δίκτυο καλντεριμιών (πέτρινων περιπατητικών οδών) και μονοπατιών που φέρνουν τα δάση πιο κοντά στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πλέον, είναι δυνατή η πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές μοναδικής ομορφιάς, βουνά και κοιλάδες, οι οποίες ήταν μέχρι πρότινος προσβάσιμες μόνο με ζώα (παλαιότερα) ή με τετρακίνητα οχήματα (πιο πρόσφατα). Με μια σύντομη πεζοπορία, οι επισκέπτες μπορούν να βρεθούν σε λίγη ώρα σε μέρη άγριας ομορφιάς που κόβουν την ανάσα.