Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Τους τσίμπησαν παρά την offshor στη Σκιάθο,έρχονται και στην Σκοπελο?


Λαβράκι έβγαλε στον Βόλο ο οικονομικός έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ. Στο πλαίσιο της εξέτασης των οικονομικών στοιχείων διαπιστώθηκε ότι offshore εταιρεία με έδρα φορολογικό παράδεισο χωρίς να επιβαρύνεται με ούτε ένα ευρώ φόρο, εκμεταλλευόταν πλήθος ακινήτων στη Σκιάθο σε έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων!
Στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία του Βόλου ήχησε συναγερμός για την εξέταση της υπόθεσης, αφού η εταιρεία που είχε ευρεία επαγγελματική δραστηριότητα στη Σκιάθο, αν και είχε επικερδείς επιχειρήσεις και ανά τα χρόνια επέκτεινε δυναμικά τη δράση της, αυξάνοντας περαιτέρω τον κύκλο εργασιών της, ωστόσο απέφευγε κάθε φορολογική επιβάρυνση και φαινόταν και σαν να μην υπήρχε καν στον οικονομικό χάρτη του νησιού.

Οι εφοριακοί υπάλληλοι άρχισαν να ξεσκεπάζουν ένα - ένα τα στοιχεία της υπόθεσης και κατάφεραν και μετά από μεγάλη έρευνα και ξετύλιξαν το κουβάρι της υπόθεσης πριν περίπου από 1.5 χρόνο. Η έρευνα οδήγησε σε δύο Αθηναίους επιχειρηματίες που προέκυψε ότι εκμεταλλεύονταν τα ακίνητα για λογαριασμό της offshore και παρότι πλούτιζαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο δεν είχαν δηλώσει τα ακίνητα ούτε στην Εφορία του Βόλου ή της Νέας Ιωνίας ούτε και σε κάποια άλλη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στον τόπο κατοικίας τους.
Μετά από συστηματική αθόρυβη συγκέντρωση πληροφοριών, οι εφοριακοί βρήκαν όλα τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονταν για το χρόνο κτήσης των ακινήτων, την έκταση που αυτά καταλάμβαναν, τον ειδικό φόρο που αντιστοιχούσε και βεβαίωσαν πρόστιμα και προσαυξήσεις από αποφυγή φόρου επί σειρά ετών.
Φύλλο και φτερό τα στοιχεία
Η λίστα Λαγκαρντ αβγάτισε τα οικονομικά της Εφορίας, γεμίζοντας με ζεστό χρήμα το ταμείο της. Μάλιστα, γέμισε λεφτά το ταμείο της αν και οι Αθηναίοι έκαναν χρήση του Νόμου Βαλαβάνη για να έχουν όσες το δυνατόν λιγότερες προσαυξήσεις και εκπτώσεις.
Οι τίτλοι τέλους μπήκαν στην υπόθεση πριν από ένα περίπου χρόνο. Οι υπόχρεοι επιχειρηματίες παρουσιάστηκαν στην Εφορία και εν μέσω οικονομικής κρίσης πλήρωσαν το φόρο που τους αντιστοιχούσε. Κατέβαλαν 350.000 ευρώ και απαλλάχτηκαν από την οφειλή στην Εφορία.
Εξάλλου, εκατομμύρια ευρώ έβγαλε η Εφορία Βόλου στον έλεγχο των εξωχώριων offshore εταιρειών που διαθέτουν ακίνητα κατά κύριο λόγο στο Πήλιο και τη Σκιάθο, για την πληρωμή του ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος επιβλήθηκε από το 2010 και μετά, καταφέρνοντας να διεκπεραιώσει πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο την πολύμηνη έρευνα.
Οι ελεγκτές της Εφορίας Βόλου από τις αρχές του 2014 και μετά έκαναν φύλλο και φτερό τα στοιχεία 91 offshore εταιρειών για τη χρονική περίοδο τέλος του 2013 - αρχές του 2014 και μέχρι αρχές του 2016 και επέβαλαν φόρους και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ αφού εντόπισαν έξι εξωχώριες εταιρείες να φοροδιαφεύγουν. Σε μία μάλιστα εταιρεία με πολλά ακίνητα - εγκαταστάσεις βεβαιώθηκαν κύριοι φόροι με προσαυξήσεις ύψους 1,559 εκατ. ευρώ.
Να επισημανθεί ότι η καταβολή του ειδικού φόρου αντιστοιχεί στο 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Στην Ελλάδα περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η αναζήτηση των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών - ή δικαιούχων - των εταιρειών καθώς και των τραπεζικών τους λογαριασμών και των δραστηριοτήτων τους είναι αρκετά δύσκολη, καθώς τα κράτη όπου εδρεύουν οι εταιρείες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές.
Σε αναμονή
Στο μεταξύ, σε αναμονή εντολών βρίσκονται οι κατά τόπους εφορίες και τα κέντρα φορολογικού ελέγχου. Ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης της γενικής γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι πάνω από 1.000 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από την επεξεργασία της λίστας Μπόριανς και της λίστας των ομολόγων, αλλά και 191 δικογραφίες από την λίστα Λαγκάρντ.
Αυτές οι υποθέσεις έχουν ή πρόκειται να διαβιβαστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ και τ' αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ.
Οπως ανέφερε ο Παναγιώτης Αθανασίου, κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 15/7/2016, έχουν σχηματιστεί 191 δικογραφίες οι οποίες αφορούν πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ και έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Από αυτές τις δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.
Αναφορικά με τις δικογραφίες των 65 CD, ο οικονομικός εισαγγελέας, είπε ότι έχουν σχηματιστεί 284 δικογραφίες, ίσως και περισσότερες, και έχουν και αυτές επίσης διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές δικογραφίες, ενώ από τις δικογραφίες αυτές, «έχουν περαιωθεί 36 τον αριθμό, γιατί μέχρι τον Απρίλιο του 2016 είχαμε μόνο ένα τμήμα, το οποίο είχε 18 άτομα και έχει καταλογισθεί το ποσό των 99 εκατομμυρίων ακόμα και με αυτή την περαίωση των 36 υποθέσεων».
Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger