Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Eπανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

Eπανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

Την απόφασή του για επανάληψη του δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βιέννη το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τις προηγούμενες ημέρες το Δικαστήριο είχε εξετάσει την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε προφορικά, καθώς αναγνώσθηκε από τον πρόεδρό του, τον Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος την αιτιολόγησε τονίζοντας πως οι εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας και συνιστά ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της λειτουργίας τους.

Διαβεβαίωσε επίσης πως με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Κράτος Δικαίου.

Μία επανάληψη εκλογών δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία της Αυστρίας, απλά μόνον σε δύο περιπτώσεις, κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, είχε κριθεί απαραίτητη από το Συνταγματικό Δικαστήριο η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε μεμονωμένες περιφέρειες.

Η σημερινή απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, γιατί, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Κάνοντας δεκτή την προσφυγή της αυστριακής Ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά ως συλλογικό όργανο η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροί της, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά, πριν από τις εκλογές, να είχε παραιτηθεί από αυτό το αξίωμά του στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger