Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

η Πράσινη Απάτη έβαλε στο μάτι και την Σκόπελο ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΝΤΕΡΛΙΚΏΣΟΥΝ

Η δεύτερη ημερίδα με τίτλο «Σκόπελος: Προς ένα ενεργειακά «πράσινο» νησί » διοργανώνεται την Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00μμ στη Γλώσσα, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου και σε συνεργασία με το Ίδρυμα/Κέντρο Σποράδες – Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παράδοση με τη στήριξη του Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Γλώσσας


Αυτή την φορά, οι Πράσινοι Απατεώνες (γνωστοί και σαν ΑΠΕτεώνες) έμαθαν το μάθημά τους. Αντί να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους (αναγκαστικά μέσα από την διαδικασία των αδειοδοτήσεων) και να προλάβει ο κόσμος να ενημερωθεί -- και να αντιδράσει, οργάνωσαν αυτή "ημερίδα" για να πουλήσουν την απάτη σε ανυποψίαστους.

Αυτή την φορά φρόντισαν να έχουν τον Δήμο με το μέρος τους.  Και "Πολιτιστικό Σύλλογο" με το μέρος τους. Και "επιστήμονες" με το μέρος τους, και άντε να εξηγήσεις στον μέσο κάτοικο της Σκοπέλου, ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ δεν είναι επιστήμονες, είναι πληρωμένοι πωλητές, που μόνο σκοπό έχουν να κάνουν διαφήμιση και προώθηση πωλήσεων για αιολικά.  Και φυσικά τον γραφικό πλέον τέως Δήμαρχο Ανάβρας που το έχει πάρει εργολαβία να πηγαίνει και να λέει σε χωριά ότι τα αιολικά που του έβαλαν στην Ανάβρα τους έκανε όλους πλούσιους.  Τον άκουσα σε δύο τέτοιες συναθροίσεις, πραγματικά θλιβερή κατάντια ανθρώπου που έκανε έργο σε άλλους τομείς.

Μια καλή περίληψη για τα αιολικά (και τα φωτοβολταϊκά) είναι, σε μετάφραση από το Κοινό Τηνίων, στο παρακάτω βίντεο. Αξίζει τα 4-5 λεπτά να το δείτε:


Αυτό που λέει είναι ότι καλό το παραμύθι περί άπλετου, καθαρού και δωρεάν αέρα και ήλιου, αλλά η μετατροπή του αέρα και του ήλιου σε ρεύμα είναι πανάκριβη και προβληματική διαδικασία, που έχει σαν αποτέλεσμα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά να είναι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 2% της παγκόσμιας ενέργειας (αλλά να τα βάλουμε στην Σκόπελο!).  Το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι τυχαίο και κουτουρού μεταβλητό (δηλαδή άχρηστο) και δεν αποθηκεύεται (ποτέ και πουθενά δεν το έχει καταφέρει σε χρήσιμη κλίμακα και σε υποφερτό κόστος -- πρόσφατη απόδειξη η εμπειρία σε ένα νησάκι των Καναρίων που μετά από 80-90 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις για αιολικά και αντλησιοταμίευση, εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται με ...ντήζελ!  Η Γερμανία, η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή ΑΠΕ, και με υπερδιπλασιασμό του κόστους του ρεύματος λόγω των ΑΠΕ, παράγει λιγότερο του 10% του ρεύματός της από ΑΠΕ και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενέργειά της είναι ασήμαντη. Πολλές ΑΠΕ (που παράγουν και εξάγουν οι Γερμανοί), ασήμαντο και πανάκριβο ρεύμα από αυτές τις ΑΠΕ.

Τα αιολικά θέλουν να πάνε στην Σκόπελο μόνο και μόνο επειδή για να μπούνε αιολικά, χρειάζονται κορόϊδα να τα δεχτούν και να τα μοσχοπληρώνουν με την υπόσχεση χρημάτων! Που φυσικά δεν υπάρχουν και που, στα χαρτιά, είναι ψίχουλα μπροστά στο αυξημένο, λόγω ΑΠΕ, κόστος του ρεύματος και στην μόνιμη ζημιά που θα κάνει στον τουρισμό και στις αξίες των ακινήτων η εγκατάσταση αιολικών. Θα πηγαίνατε για διακοπές ή θα είχατε εξοχικό σπίτι στην Νότια Εύβοια;   Δεν νομίζω...

Οι τύποι που θα παρουσιάσουν τα καλά αιολικά στην Σκόπελο, δεν θα πούνε στο ακροατήριο ότι κάθε ανεμογεννήτρια κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, από αυτά πάνω από 1,6-1,7 εκατομ. ευρώ πάει κατ΄ευθείαν στον κατασκευαστή της ανεμογεννήτριας στην Γερμανία ή στην Δανία. Τα υπόλοιπα είναι κόστος για χωματουργικά, μπετά, χωματόδρομους διασυνδέσεις στην ερημιά και χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.  Κάθε ανεμογεννήτρια θα την πληρώνουμε με περίπου 200.000 τον χρόνο, για 20 χρόνια, για να εξυπηρετεί το δάνειό της και τα κέρδη που θα βγάζει αυτό που θα την λειτουργεί και, το πιο σημαντικό, δεν θα εξοικονομήσει ούτε 2 ευρώ τον χρόνο σε πραγματικά καύσιμα. Ρωτήστε τους ομιλητές, πόσα κιλά λιγνίτη έχουν εξοικονομήσει τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ (περίπου 1.500 ανεμογεννήτριες) που έχουμε ήδη στην Ελλάδα, που έχουν κοστίσει πάνω από 3 δις (δανεικά) και που αποπληρώνουμε με 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!  Πόσα κιλά λιγνίτη;  Ούτε ένα! Αυτό που έχουν πετύχει τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα είναι να εισάγουμε το 1/4 με 1/3 του ρεύματος (από 0% πριν την ύφεση) και να έχουμε εκτινάξει τον λογαριασμό της ΔΕΗ στα ουράνια (επειδή είμαστε πλούσιοι και μας περισσεύουν τα λεφτά).

'Εχουν γίνει αρκετές οργανωμένες παρουσιάσεις για αιολικά (παρουσιάσεις, όχι πληρωμένες διαφημίσεις) και παραθέτω μερικά στοιχεία, εάν θέλει κάποιος να τα δει:

Τρεις ομιλίες στην Καρδίτσα (με αντίγραφα των παρουσιάσεων)

Μελέτη του ΕΜΠ:  Η αντλησιοταμίευση είναι αντιοικονομική

Το μοντέλο-βιτρίνα αντλησιοταμίευσης ηλεκτροδοτείται από ντήζελ!

Το κακόγουστο αστείο με την ενεργειακή αυτονομία των νησιών

Είστε αφελείς εάν περιμένετε επιστροφές χρημάτων από αιολικά

Είστε πολύ αφελείς εάν περιμένετε επιστροφές χρημάτων από αιολικά (και εάν έδωσαν ψίχουλα για μόστρα, ρωτήστε τον παππού, πόσο του κόπηκε η σύνταξη!)

Οικονομική απάτη που δεν ηλεκτροδοτεί, τα αιολικά

Πιθανή μείωση νερών στον υδροφόρο ορίζοντα από αιολικά

Δεν είναι "βιώσιμη ανάπτυξη τα αιολικά"

Περιβαλλοντική κοροϊδία τα αιολικά

Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι τα αιολικά είναι ψιλοάχρηστα

Τα αιολικά δεν έχουν καμία σχέση με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους

Παραμύθια, αλήθειες και ειδήσεις για τα αιολικά

Εικόνες από το "υβριδικό" (αιολικά και αντλησιοταμίευση) στην Ικαρία

Πείτε όχι στην απάτη. Θα σας καταστρέψει το νησί, χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή όφελος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger