Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Μαλλιά-κουβάρια στην Τουρκία: Φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου


«Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεχνά κανείς πως έφθασε εκεί που είναι». Με αυτά τα λόγια ο Τούρκος πρόεδρος καθιστά σαφές πως δεν έχει καμία πρόθεση να κρατήσει πλέον στη θέση του πρωθυπουργού τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες, στην Τουρκία, για σύννεφα στις σχέσεις Ερντογάν - Νταβούτογλου, που είναι πιθανό να οδηγήσουν στην παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.
AdTech Ad
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο η οποία σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού. Αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, μεταφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.
Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας στην Hurriyet, είχε γνωστοποιήσει ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση.

Ήδη από την Τετάρτη, ο κ. Νταβούτογλου είχε διαμηνύσει εξυπηρετήσει τον «δίκαιο αγώνα» του κόμματός του, αλλά και για να μην απογοητεύσει τους συναγωνιστές του.
Οι ψίθυροι για κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών ακούστηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πρώην συμπαθούντες τον Ερντογάν ομολογούν ότι «δεν τον διάβασαν σωστά», εκφράζοντας πλέον την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Νταβούτογλου.
«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμαρχο που δεν μπορεί να κερδίσει τις καρδιές των κατοίκων της πόλης του με έναν πρόεδρο που δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του», δήλωσε ο Ερντογάν λίγες ώρες πριν την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της χώρας.
«Αυτό που έχει σημασία είναι κανείς να μην ξεχνά πως έφτασε στο αξίωμα του, τι πρέπει να κάνει όταν το έχει και ποιοι είναι οι στόχοι του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε πως όσοι απολαμβάνουν ευρείας αποδοχής είναι «ανίκητοι».
«Αξίωμα σημαίνει υπηρετώ τον λαό. Η καρδιά και το μυαλό πρέπει να είναι στην υπηρεσία του έθνους, οτιδήποτε και αν είσαι, δήμαρχος, πρωθυπουργός ή πρόεδρος», κατέληξε ο Ερντογάν με σαφείς αιχμές κατά του Νταβούτογλου.
Το κείμενο που πυροδότησε τις φήμες για αποχώρηση 
Το κλίμα περί αποχώρησης πυροδότησε και ένα κείμενο σε πρωτοεμφανιζόμενο μπλογκ, το οποίο εκθείαζε το έργο του Ερντογάν και τόνιζε πως ο Νταβούτογλου δεν κατάφερε να «υπηρετήσει» σωστά τον «σουλτάνο».
Παρότι το κείμενο ήταν ανώνυμο, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι πίσω από το μπλογκ βρίσκεται δημοσιογράφος που είναι στο πλευρό του Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας «αρχηγός» 73 φορές στο ίδιο δημοσίευμα!
Ακολουθώντας τη ρητορική του Ερντογάν, ο ανώνυμος συντάκτης τόνιζε πως υπάρχει συνωμοσία κατά της Τουρκίας και το μόνο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα είναι «η σοφία και η δύναμη του προέδρου».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στους «προδότες» της χώρας ο κυριότερος, σύμφωνα με τον συντάκτη είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο «ο αρχηγός ευλόγησε για περίπου δύο χρόνια θέτοντάς τον στην θέση του πρωθυπουργού, με μόνο δύο προσδοκίες, να μη συνεργαστεί με τη Δύση και να βοηθήσει στη μετάβαση του προεδρικού συστήματος».
Βέβαια, σύμφωνα με τον δημιουργό του μπλογκ ο Νταβούτογλου δε σημείωσε επιτυχία σε κανένα από τα δύο ζητήματα καθώς έδωσε συνεντεύξεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης του «διαβόλου», συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και έκανε συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν υπερασπίστηκε τον Ερντογάν «απέναντι στα ατελείωτα ψέματα της αντιπολίτευσης».
Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν δείχνει να προτιμά το δεξί του χέρι τον υπουργό Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για την πρωθυπουργία ή τον υπουργό Ενέργειας Σερχάτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρός του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger