Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

«Αισιοδοξία» και αντιλαϊκός λογαριασμός

Το δικό της «success story» επιχειρεί να λανσάρει στο λαό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που κλιμακώνει την επίθεση εναντίον του, εντείνοντας την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, απογειώνοντας τη φοροληστεία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και προετοιμάζοντας την ενεργοποίηση νέων αντιλαϊκών εργαλείων, όπως ο περιβόητος «αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης» των όποιων αποκλίσεων από τους στόχους του κεφαλαίου.
Πατώντας πάνω στα πρόσφατα στοιχεία της Γιούροστατ για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση μιλά για «υπεραπόδοση» της οικονομίας, δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης» και «αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα».
Την ίδια ώρα, οι προκάτοχοί της στη διακυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να υπερασπιστούν το προηγούμενο «success story», λέγοντας ότι επί των ημερών τους οι προβλέψεις των επιτελείων της ΕΕ για την καπιταλιστική οικονομία ήταν καλύτερες, ενώ με την τωρινή κυβέρνηση «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά».
Ο λαός, ωστόσο, έχει τη δική του πικρή πείρα και από τα δύο «success story». Γνωρίζει καλά πλέον πως η «αισιοδοξία» του κεφαλαίου και το πιάσιμο των στόχων του, όχι μόνο δε φέρνουν καμία ανακούφιση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά ίσα - ίσα προϋποθέτουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Πίσω από τα προκλητικά... «πανηγύρια» της κυβέρνησης και τις εξίσου απαράδεκτες... «διαμαρτυρίες» των άλλων αστικών κομμάτων, η ίδια η έκθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν είναι στην πραγματικότητα αρκετά αποκαλυπτική. Επιβεβαιώνει την άμεση σύνδεση μεταξύ των όποιων προβλέψεων για καπιταλιστική ανάκαμψη και της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.
«Η προβλεπόμενη ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά, «εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και «την πρόσθετη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησής της από τις αρχές».
Προϋπόθεση, δηλαδή, για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου είναι η επίθεση διαρκείας σε βάρος του λαού...
Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, ορισμένες βασικές πτυχές των νέων μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την κυβέρνηση και προωθούνται στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», η Κομισιόν καταγράφει τις «εξοικονομήσεις» ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο από την νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, 1,8 δισ. ευρώ από την απογείωση της φοροληστείας στο εισόδημα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, 450 εκατ. ευρώ από την παραπέρα αύξηση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ (στο 24% από 23% σήμερα) και 1,35 δισ. ευρώ από τη διόγκωση άλλων έμμεσων φόρων (αναφέρεται συγκεκριμένα σε «φορολογία οχημάτων και φόρους κατανάλωσης, κυρίως σε ενεργειακά προϊόντα, οινοπνευματώδη, καπνό και τσιγάρα») και την παραπέρα συμπίεση κρατικών κονδυλίων για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
Πολύ περισσότερο, η ίδια έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η πολιτική που τσακίζει το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο.
«Το παγκόσμιο πλαίσιο είναι λιγότερο ευνοϊκό απ' ό,τι προηγουμένως (...) Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, κατά την παρουσίαση των προβλέψεων της Επιτροπής, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων το ζήτημα της αντιμετώπισης της «φθίνουσας ανταγωνιστικότητας»...
Ο αντιλαϊκός λογαριασμός, που ανεβαίνει συνεχώς, επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη μία ή την άλλη εξέλιξη στα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους», από τον έναν ή τον άλλο «σύμμαχο» σε αυτά, από τις αλλαγές στο «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής που προτάσσουν άλλα αστικά κόμματα.
Οι συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος την Κυριακή για την Εργατική Πρωτομαγιά και η 48ωρη απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σταθμό στην πάλη του λαού ενάντια στα μέτρα διαρκείας, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την εξουσία και τις λυκοσυμμαχίες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger