Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Εκδήλωση για τη συμβολή της γυναίκες στους κοινωνικούς αγώνες της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση με θέμα «Η θέση και η συμβολή της γυναίκας στους κοινωνικούς αγώνες της Καρδίτσας - αναφορά στο βιβλίο της Σόνιας Κοζιού "Από το χοροστάσι στην πίστα-Φύλο και παραδοσιακή μουσική στην περιοχή της Καρδίτσας"», πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Νομού Καρδίτσας και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη.
Εκ μέρους του Συλλόγου άνοιξε την εκδήλωση η Ντίνα Μπαντή, τονίζοντας μεταξύ των άλλων, «ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας, κομμάτι του λαϊκού κινήματος της περιοχής μας, σφραγίζει ουσιαστικά την πορεία προς τη χειραφέτηση των γυναικών της πόλης μας και της υπαίθρου. Στη διάρκεια της 40χρονης αδιάκοπης πορείας του, έχει αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα. Στα πλαίσια του εορτασμού για τα 40 χρόνια μας, πραγματοποιούμε τη σημερινή εκδήλωση».
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, το μέλος του ΔΣ Ελένη Καρυά, που τόνισε την ανάγκη τέτοιων εκδηλώσεων τη σημερινή εποχή που όλα εμπορευματοποιούνται.

Η Αργυρώ Χαλάτση, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, παρουσίασε τη θέση και τη συμβολή των γυναικών της περιοχής στους κοινωνικούς αγώνες, από το 1881 έως σήμερα. Αναφέρθηκε στους μεγάλους αγροτικούς αγώνες της εποχής ενάντια στους τσιφλικάδες στην Καρδίτσα, τη θέση της κολίγας γυναίκας. Τους καπνεργάτες και του αγώνες τους το μεσοπόλεμο στην πόλη και τη συμμετοχή των καπνεργατριών. Την τεράστια συμβολή των γυναικών της Καρδίτσας στον ηρωικό αγώνα της αντίστασης και του ΔΣΕ και τις διώξεις που ακολούθησαν.
Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που υπήρξε από τη μαρτυρία που αποδόθηκε θαυμάσια από τις ηθοποιούς, για την εκτελεσμένη δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάτζα και την σκοτωμένη στο Βίτσι Πηνελόπη Παπαλού και το μοιρολόι με κλαρίνο. Οι δεκαετίες του '50 και '60 με τη μετανάστευση και τους αγώνες των εργαζομένων.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση των γυναικών στην περιοχή και τους αγώνες που ξεδιπλώνονται.
Η Σόνια Κοζιού έκανε μια σύντομη παρουσίαση για το πώς η σκέψη και κριτική των γυναικών επιστημόνων επηρέασε τη θεωρία, τη μεθοδολογία και γενικότερα το ερευνητικό αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε με παραδείγματα από την εθνογραφία της, πώς οι ταυτότητες του φύλου αναπαρίστανται και κατασκευάζονται, επιβεβαιώνονται, αλλά και αμφισβητούνται μέσα από τη μουσική και το χορό της περιοχής μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τα παιδιά του Πολυφωνικού Ωδείου Καρδίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger