Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πλήττεται η παραγωγής ελιάς στη Μαγνησία από το μύκητα βερτιτσίλιο Επισημαίνει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος επισημαίνοντας τη ραγδαία εξάπλωση του επιβλαβούς μύκητα βερτιτσίλιο στα ελαιόδεντρα της Μαγνησίας και ζητώντας, συγχρόνως, τη συνδρομή του Υπουργείου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έρευνες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φαινομένου.
                 Η ερώτηση του Χρήστου Μπουκώρου αναφέρει τα εξής: «Στη Μαγνησία, η καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς είναι η κύρια απασχόληση της πλειοψηφίας των αγροτών. Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και στο Δήμου Αλμυρού παράγονται σημαντικές ποσότητες βρώσιμης ελιάς και λαδιού που καταναλώνονται είτε εντός της χώρας είτε εξάγονται, ενισχύοντας την τοπική και εθνική οικονομία.
            Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μύκητα,  το βερτιτσίλιο, που πλήττει τα ελαιόδεντρα ξεραίνοντάς τα ολοσχερώς. Ο μύκητας αυτός αναπτύσσεται ραγδαία σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας ακόμη και στα πιο απομονωμένα ορεινά μέρη, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής λογική εξήγηση για τον τρόπο εξάπλωσης των ξενιστών στα ελαιόδεντρα. Οι αγρότες ακολουθώντας τις συστάσεις των γεωπόνων αναγκάζονται να τα κόψουν ή να τα εκριζώσουν, ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται η ημιπληγία ή η ολική ξήρανση τα καίνε, ώστε να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο και στα διπλανά δέντρα. Η ζημιά είναι μεγάλη, αφού πρόκειται για ελαιόδεντρα δεκάδων χρόνων, με σοβαρή μείωση των εσόδων των παραγωγών, ενώ η εκ νέου αντικατάστασή τους αποτελεί κόπο, χρήμα και πολυετή προσπάθεια. Φθάνει να υπολογιστεί ότι η ηλικία απόδοσης των ελαιόδεντρων θα πρέπει να ξεπερνάει τα δέκα έτη.

            Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση διότι σε μερικές περιοχές το φαινόμενο αυτό έχει καταστρέψει μέχρι και το 20% του φυτικού κεφαλαίου τους. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει βρεθεί κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα ικανό να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οι παραγωγοί προσπαθούν  μόνοι τους να βρουν μια λύση εφαρμόζοντας ριζοποτίσματα με μυκητοκτόνα, τα οποία  επιβαρύνουν  το περιβάλλον και έχουν ελάχιστα αποτελέσματα.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο Υπουργός:
1)Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ερευνητικές δραστηριότητες από εποπτευόμενους φορείς και να αναζητηθεί η λύση ερευνώντας την εξάπλωση του μύκητα βερτιτσίλιο που μαστίζει τα ελαιόδεντρα, ώστε να δοθεί λύση στους θιγόμενους ελαιοπαραγωγούς.
2)Εάν προτίθεται να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν πληγεί από το μύκητα βερτιτσίλιο προκειμένου να προβούν στην αντικατάσταση του φυτικού και παραγωγικού τους κεφαλαίου;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger