Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Αναβρασμός στην Ειδομένη – Δεν εγκαταλείπουν τον Πειραιά

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις αρχές η συνεχιζόμενη προσπάθεια ορισμένων κύκλων να παραπληροφορούν τους πρόσφυγες για το άνοιγμα των συνόρων, συντηρώντας αφενός την…
ψευδαίσθηση ότι υπάρχει δρόμο προς την Ευρώπη και αφετέρου τον παράτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη.
Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες στον Πειραιά συνεχίζουν να είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν το λιμάνι για να μεταβούν σε κάποια οργανωμένη δομή φιλοξενίας, προκαλώντας ένα πρόσθετο «πονοκέφαλο» στις αρχές που θέλουν το λιμάνι να αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα.
Νέα διαδήλωση για το άνοιγμα των συνόρων
Την Παρασκευή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα το 32 σελίδων φυλλάδιο που συντάχθηκε στα αραβικά, τα φαρσί και τα ελληνικά με το οποίο οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τη διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παρόλα αυτά το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή της Ειδομένης οι επιτήδειοι διέσπειραν για μια ακόμα φορά στις τάξεις των προσφύγων την ένταση καλώντας τους σήμερα το πρωί στις 9 να διαδηλώσουν και να πιέσουν για το άνοιγμα των συνόρων.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν από λίγες ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί πρόσφυγες από τα γκλοπ των αστυνομικών της ΠΓΔΜ που τους εμπόδισαν να περάσουν τον φράχτη.

Στην Ελληνική Αστυνομία η ανησυχία είναι έντονη για τα βαθύτερα κίνητρα και τους σκοπούς αυτών των ενορχηστρωμένων προσπαθειών να δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής μέσα στον καταυλισμό της Ειδομένης και το ερώτημα που πλανάται είναι ποιοι κολλούν σε κολόνες τα συγκεκριμένα φυλλάδια και με ποια κριτήρια.
Επέστρεψαν από την ΠΓΔΜ 25 πρόσφυγες
Χθες το πρωί οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν τον φράχτη για λίγη ώρα, για να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα 25 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Είχαν περάσει νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση, αλλά εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της Σερβίας. Αστυνομικοί τους γύρισαν στα Σκόπια και η ΠΓΔΜ τους επέστρεψε το πρωί στην Ελλάδα διά της πλαγίας οδού. Ανοιξαν ένα σημείο του φράχτη και ανάγκασαν τα 25 άτομα να μπουν στην Ειδομένη.
Με ρυθμούς χελώνας φεύγουν από τον Πειραιά
Μόλις 30 πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά αποχώρησαν χθες για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι μετανάστες και πρόσφυγες στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ανέρχονται σε 4.500.
Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.
Πορεία προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας
Στη πρωτεύουσα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, με τις ψυχολογικές αντοχές πολλών εγκλωβισμένων προσφύγων να κάμπτονται. Χθες το απόγευμα πρόσφυγες, μετανάστες και αλληλέγγυοι τους, μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και έξω από το κτίριο της Ε.Ε, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger