Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 η υφυπουργός Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Στεργίου σχετικά με την αποκατάσταση και χρηματοδότηση επαρχιακού δρόμου στη Σκόπελο.
Η κα. Χρυσοβελώνη απάντησε ως εξής: «Οι πλημμύρες της 22ας και 23ης Σεπτεμβρίου 2015 στο νησί της Σκοπέλου άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές στο οδικό του δίκτυο. Άμεση αντίδραση από πλευράς συγκυβέρνησης η αποστολή της Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης του στρατού (ΜΟΜΑ), η οποία μετέβη στο νησί της Σκοπέλου κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, προκειμένου να αναλάβει ενεργό ρόλο και δράση.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Σπίρτζη, ο οποίος βρέθηκε στο νησί αμέσως μετά τα καταστροφικά γεγονότα, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και έκταση των προκληθεισών ζημιών.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο μας : Μετά από αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος Σκοπέλου στις 23-11-2015, με το οποίο ζητούσε τη χρηματοδότηση του, για την κάλυψη δαπανών, για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες της 22ας και 23ης Σεπτεμβρίου 2015, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών έδωσε εντολή στις 8-12-2015 για άμεση διενέργεια αυτοψίας από υπαλλήλους των αρμόδιων Διευθύνσεων. Η ανωτέρω αυτοψία διενεργήθηκε στις11-12-2015 και συντάχθηκε σχετική έκθεση.
Κατόπιν στις 17-12-2015 εγκρίθηκε χρηματοδότηση ποσού 500.000 ευρώ στο Δήμο Σκοπέλου, με την υπ’αρ. πρωτ. 5937απόφαση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, για την κάλυψη δαπανών που αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες της 22ας και 23ης Σεπτεμβρίου 2015 στο οδικό δίκτυο του Δήμου Σκοπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Βορείων Σποράδων, Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με αυτή την απόφαση το άνω ποσό των 500.000 ευρώ έχει εκχωρηθεί ήδη στο Δήμο Σκοπέλου.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι, σε διάστημα μόλις 20 ημερών περίπου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος από το Δήμο Σκοπέλου, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων ανταποκρίθηκε πλήρως και επαρκώς. Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί στις αιτιάσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Το Υπουργείο μας και δη η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών διέθεσε, στις 18-12-2015, πίστωση ποσού ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του Φ.Π.Α., με την υπ’αρ. πρωτ. 1487/Φ.ΠΕΡ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Απόφαση της σε βάρος του προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου 2014ΣΕ57200002 (ΙΣΤ ειδική διάταξη της ΣΑΕ 572 του Π.Δ.Ε. )με τίτλο «Έργα Αντιπλημμυρικής προστασίας αρμοδιότητας ΥΠΥΜΕΔΙ, για την κατασκευή του έργου : ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ. Με την άνω απόφαση το ποσό του ενός εκατομμυρίου έχει εκχωρηθεί ήδη στο Δήμο Σκοπέλου για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων εκδόθηκε η με αρ. 4356 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού-Οικονομικών Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, με την οποία αφενός οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές της Σκοπέλου, αφετέρου καθορίζεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων από τις προαναφερόμενες πλημμύρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία τόσο με το Δήμο Σκοπέλου όσο και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τέλος, να θέσω υπόψη σας ότι κατατέθηκε στις 18-02-2016 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τεχνικό δελτίο έργου που αφορά στην αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία στην παραλλαγή και στην επαρχιακή οδό Ν.Σκοπέλου, προτεινόμενου προϋπολογισμού 1.790.000, το οποίο θα περιληφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2016, δηλαδή το Μάιο 2016, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο λαμβανομένων υπόψη των πόρων του Υπουργείου και των αιτημάτων άλλων φορέων για ένταξη στο Π.Δ.Ε. ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger