Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ανακατεύεται η αντιλαϊκή τράπουλα


Το αστικό πολιτικό σύστημα «κυοφορεί». Νέα κόμματα, νέες συνεργασίες, με τα ίδια όμως γνωστά παλιά υλικά, στο πλαίσιο της από καιρό εξελισσόμενης αναμόρφωσής του. Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό εξετάζουν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, τους ικανούς να υπηρετήσουν με επάρκεια το στόχο ανάκαμψης της κερδοφορίας της, μαζί και τα υπόλοιπα προτάγματά της, να λειτουργήσουν σαν βαλβίδα εξαέρωσης της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής, χειραγωγώντας το λαό.
Μέσα απ' αυτό το πρίσμα, ο λαός πρέπει να «κοιτάζει» τις αναδεύσεις σε όλο το εύρος του αστικού πολιτικού συστήματος. Τα σχέδια που εξελίσσονται αποσκοπούν στην περαιτέρω αντιδραστικοποίηση με τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων σε νέα ψευτοδιλήμματα που καλλιεργούνται ανάμεσα σε «μετριοπαθείς», «μεταρρυθμιστές», «ευρωπαϊστές», «κοσμοπολίτες» και «πατριώτες», «ευρωσκεπτικιστές» ,«εθνικιστές». Και οι δύο εκδοχές της αστικής αναμόρφωσης εκπροσωπούν πλευρές των αντιφάσεων της αστικής διαχείρισης, πλευρές των προβληματισμών τμημάτων του κεφαλαίου για το πώς θα εξυπηρετηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, η αναβαθμισμένη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στα διεθνή και περιφερειακά παζάρια.

Δηλαδή, κοινός παρονομαστής αυτών των διεργασιών είναι η ευθυγράμμιση των πρωταγωνιστών τους με τις στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές του κεφαλαίου και μοναδικό ζητούμενό τους το πώς κι από ποιους καλύτερα θα υπηρετηθούν. Εξάλλου, αυτά τα διλήμματα διατρέχουν σήμερα το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων.
Η κινητικότητα στην «κεντροαριστερά»...
Η ανασύνθεση του χώρου της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, επιχειρείται καιρό τώρα, δίχως προς στιγμήν απτά αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (κοινοβουλευτικό σχήμα ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, και στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση για τη συγκρότηση «πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας».
Ενα βήμα πιο μπροστά έκανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Σκανδαλίδης, δηλώνοντας ότι «χρειάζεται μια γενναία απόφαση καταρχήν. Η Προγραμματική Διάσκεψη που εξήγγειλε για το Μάιο η Δημοκρατική Συμπαράταξη να γίνει με την ισότιμη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ, των κινήσεων και όποιου άλλου ήθελε».
Η πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά προσέκρουσε στην άρνηση του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος τής απάντησε πως «το "νέο και μεγάλο" δεν θα προέλθει με τη συνένωση των υπαρχόντων κομμάτων, ακόμη κι αν πούμε ότι συναινούμε και εμείς σε αυτήν τη συνένωση. Το "νέο και μεγάλο" θα προκύψει αν κινητοποιηθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις έξω από αυτές που καλύπτουν σήμερα τα κόμματα» και πως «η ανακύκλωση ξεπερασμένων ιδεών και προσώπων δεν είναι σήμερα - και δεν ήταν ποτέ - η λύση. Ενας νέος φορέας είναι αναγκαίος μόνο αν καταφέρει να συσπειρώσει νέες δυνάμεις». Στην κατεύθυνση αυτή εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός «Κοινοβουλίου του Κέντρου».
Αργότερα, εξηγώντας τι εννοεί, δήλωσε: «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μία μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία. Δεν θέλουμε μία συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέκλεισε από αυτήν την προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων, χαρακτηρίζοντάς τους «αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις». Αντιθέτως ο Γ. Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του δήλωσε ότι συμφωνεί για «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων», πλην όμως «είναι ανάγκη να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όλοι όσοι τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, δημοκράτες, είτε θεωρούν ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ».
Με τη θέση αυτή δεν συμφωνεί η Φ. Γεννηματά που δήλωσε μέσα στη βδομάδα, «οριοθετώντας» από τον ΣΥΡΙΖΑ το εγχείρημα ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν έχουν καμία σχέση με την κεντροαριστερά».
Πέραν αυτών, πάντως, η Φ. Γεννηματά επιμένει για σύσταση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ως μόνου ικανού σχήματος να διασφαλίσει βασικά προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, εντός και εκτός των συνόρων. «Πιστεύω ότι μια ισχυρή κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να ζητήσει καλύτερες συνθήκες για το χρέος. Πρέπει να έχει δύναμη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό για να ετοιμάσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η χώρα», δήλωσε ξανά μέσα στη βδομάδα.
Είναι φανερό πως η συμμαχία που αποζητά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εφόσον υπάρξει, θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια ή μια άλλη κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία σχετίζεται και με την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στο πλαίσιο της οποίας ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε σε δύο συνάξεις κορυφής, μία στο Παρίσι, που διοργάνωσε ο Φ. Ολάντ, και μία στις Βρυξέλλες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η Φ. Γεννηματά δεν έκρυψε την ενόχλησή της για αυτά τα νταραβέρια που πυκνώνουν και προμηνύουν οργανική ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο: «Ακούω πολύ καλά λόγια από τον κ. Σόιμπλε και την κα Μέρκελ για τον κ. Τσίπρα. Περιμένω να τον καλέσουν και στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
Αξιοπρόσεκτο ήταν το πρώτο θέμα της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» που αποκάλυπτε συνάντηση κορυφαίου στελέχους της ΝΔ με άλλα τέσσερα στελέχη του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού προοδευτικού κέντρου», με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός νέου «φιλελεύθερου κόμματος».
...Και στα «δεξιά» της ΝΔ
Η διαφαινόμενη «στροφή» στο «κέντρο» της υπό τον Κ. Μητσοτάκη ΝΔ διευκόλυνε την ανάδυση στα δεξιά της ενός νέου κόμματος, το «μαγείρεμα» του οποίου φημολογούνταν από καιρό, στο πλαίσιο και προβληματισμών για το ρόλο της Χρυσής Αυγής, το αν θα αποκτήσει πιο «σοβαρά» χαρακτηριστικά ή αν ένα νέο σχήμα θα απευθυνθεί και στο δικό της ακροατήριο όπως και στους δυσαρεστημένους της ΝΔ.
Η νέα «απόχη» στήνεται με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, που βγήκε απ' τον «πάγο» και διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη παρουσία του πρώην στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκου, του Π. Ψωμιάδη, της πρώην βουλευτού των ΑΝΕΛ, Σταυρούλας Ξουλίδου κ.ά.
Σε συνέντευξή του έκανε λόγο για σύσταση ενός «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους. «Ολοι μαζί, χώρια οι χαζοί» επέμεινε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, κάνοντας σαφές ότι βλέπει και εκλογές μέσα στο 2016. Φιλοτεχνώντας, ίσως, ένα προφίλ του φορέα που πάνε να στήσουν, δήλωσε «έντονα ευρωσκεπτικιστής», υπενθυμίζοντας ότι ως ευρωβουλευτής ήταν στην ίδια ευρω-ομάδα με τον Βρετανό Ν. Φάρατζ και ότι στοχεύουν και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Ο δε Μπαλτάκος δήλωσε μέσα στη βδομάδα ότι προχωρούν οι διαδικασίες για ένα «αμιγώς δεξιό», «ντεγκολικό κόμμα», «τύπου Σαρκοζί», υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν καλύπτει πια αυτό το χώρο. Δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν σαν πιθανό το όνομα το «ΕΘΝ.Ο.Σ.» για το νέο φορέα και την επίσημη πρώτη του στα τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη και οπωσδήποτε πριν το συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο στα τέλη Απρίλη.
Γράφτηκε ακόμα ότι προσπαθούν να συστρατεύσουν στελέχη όπως ο Ν. Νικολόπουλος, ο Β. Καπερνάρος, ο Β. Πολύδωρας, ο Χρ. Ζώης, ακόμα κι ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ Φ. Κρανιδιώτης. Κυκλοφορούν επιπλέον φήμες ότι επίκειται μια «πολιτική» επανεμφάνιση του τέως, πιο συγκεκριμένα του γιου του Παύλου, για τον οποίο λέγεται ότι ετοιμάζεται κάποιος ρόλος, αν όχι μπροστάρη, τουλάχιστον «ιδεολογικής σημαίας» κόμματος.
Απ' την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ένα τέτοιο κόμμα έρχεται «κουτί» στον Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να εμφανίσει τη ΝΔ ως «υπεύθυνη» και «μετριοπαθή» δύναμη, να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, που π.χ. ψήφιζαν παλαιότερα το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ ή ψήφιζαν ΝΔ, αλλά απομακρύνθηκαν επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά, κρίνοντας ότι μπάταρε το κόμμα πολύ προς τα δεξιά, ακόμα - ακόμα να εξαϋλώσει το Ποτάμι, να αποσπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι από τους λεγόμενους αναποφάσιστους κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν ότι «δεν μας αφορούν τα όσα λέγονται και γίνονται, η ΝΔ καλύπτει όλο το χώρο από τη δεξιά έως το μεταρρυθμιστικό κέντρο».
Ο αντίλογος έρχεται απ' τον Φ. Κρανιδιώτη που γράφει: «Οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες που ... θα ξεπεράσουν και την σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που νομίζει πως με ρετάλια του Σταύρου και ανακύκλωση σημιτανθρώπων θα φτιάξει "κεντρώο" κόμμα και κάνοντας την πάπια ή ψιθυρίζοντας την κριτική, θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ... Ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για ένα αληθινά συντηρητικό κόμμα, μια εθνική φιλελεύθερη δεξιά, που θα μπορεί να εκφράσει όχι μόνο τον αληθινό κόσμο των εθνικών αστικών αξιών αλλά και τις στρατιές των προλεταριοποιημένων πολιτών».

Β. Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger