Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ένοχος γενοκτονίας ο Καρατζιτς, κι όχι οι Ερντογαν, Μπους , Σαρον (άπειροι άλλοι)... γιατί εγκληματίες πολέμου είναι μόνο οι ηττημένοι

KARADZIC
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάνθηκε: Ένοχος.
Για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, για την πολιορκία του Σαράγεβο και για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο λόγος για τον πάλαι ποτέ ηγέτης των Σέρβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς. Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 40 χρόνια κάθειρξης και τον έκρινε ένοχο για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Ο Κάρατζις απαλλάχθηκε από τη μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία (σε επτά κοινότητες της Βοσνίας), αλλά κρίθηκε ένοχος για τη δεύτερη που αφορούσε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995, τη μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Κρίθηκε, επίσης, ένοχο για εγκλήματα πολέμου για την πολιορκία του Σαράγεβο.
Οι δολοφονίες έγιναν για την εθνοκάθαρσης μεγάλων περιοχών της Βοσνίας. Σχεδιάστηκαν εκτός από τον Κάρατζιτς και από τους στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Σκοπός τους ήταν να διώξουν μουσουλμάνους, Κροάτες και άλλες μειονότητες από τις περιοχές.
«Μήνυμα στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη»
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια προειδοποίηση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.
«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε ο Ζέιντ.
Συνελήφθη πρώην εκπρόσωπος της εισαγγελέα του ΔΠΔ
Η πρώην εκπρόσωπος της εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, η Γαλλίδα Φλοράνς Αρτμάν, συνελήφθη από τους φύλακες του δικαστηρίου, έξω από το δικαστήριο.
Η Φλοράνς Αρτμάν, εκπρόσωπος της εισαγγελέως του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε από το 2000 έως το 2006, καταδικάστηκε για προσβολή του δικαστηρίου το 2009 επειδή δημοσίευσε σε ένα βιβλίο δύο εμπιστευτικές αποφάσεις.
Η καταδίκη της επιβεβαιώθηκε από εφετείο το 2011, αλλά η Φλοράνς Αρτμάν, πρώην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στα Βαλκάνια, αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 7.000 ευρώ.
Οι δικαστές την καταδίκασαν σε φυλάκιση επτά ημερών και ζήτησαν από τις γαλλικές αρχές να τη συλλάβουν και να τη μεταφέρουν στη Χάγη, κάτι που αρνήθηκε να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο βιβλίο της "Paix et Chậtiment", που κυκλοφόρησε το 2007, η Αρτμάν αναφέρεται σε δύο εμπιστευτικές αποφάσεις του εφετείου του ΔΠΔ στο πλαίσιο της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που επέτρεψαν, σύμφωνα με την ίδια, να αποδειχθεί η εμπλοκή της Σερβίας στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, που κόστισε τη ζωή σε 8.000 Βόσνιους το 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger