Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ειδομένη: Πορεία εκατοντάδων προσφύγων με στόχο να περάσουν στα Σκόπια

eidomeni_lathro
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», ομάδα περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.
Αποφασισμένοι να περάσουν στα Σκόπια εμφανίζονται εκατοντάδες πρόσφυγες που έφυγαν νωρίτερα από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Κρατώντας ένα σχοινί, οι περίπου 500 πρόσφυγες, ο ένας πίσω από τον άλλο, προσπαθούν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.
Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.
Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger