Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΑΛΌΝΝΗΣΟΣ

 ...«Φρενάρισμα» κρατήσεων από εξωτερικό ~ Έντονη ανησυχία στα νησιά
Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Μαγνησίας αναφέρουν ότι τα εθνικά θέματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον εισερχόμενο τουρισμό
Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται από ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες της Μαγνησίας το κλίμα αβεβαιότητας στα εθνικά θέματα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, προκαλώντας «φρενάρισμα» και κατ’ άλλους «πάγωμα» των κρατήσεων από το εξωτερικό.
Σε επίπεδο χερσαίας Μαγνησίας η εικόνα δεν θεωρείται ανησυχητική, ενώ γίνεται λόγος για «ήπια στάση αναμονής» στις κρατήσεις από το εξωτερικό. Αντίθετα στις νησιωτικές περιοχές διατυπώνεται σχετική ανησυχία για τις διακυμάνσεις που παρουσιάζονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο ίδιο πεδίο.
Πέντε επιχειρηματίες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σκιαγραφώντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί σε εθνικό επίπεδο, διατυπώνοντας, ωστόσο, από κοινού τη θέση ότι η σταθερότητα και η ηρεμία είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την εξέλιξη και ανάπτυξη του τουρισμού.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
«Υπάρχει στασιμότητα στις κρατήσεις, γιατί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, δημιουργεί, δυστυχώς, αυτό που φοβόμασταν, την ανασφάλεια. Εχει παγώσει η ροή των κρατήσεων και ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Οταν καθημερινώς τα διεθνή μέσα δείχνουν την εικόνα ανατάραξης στην Ελλάδα, επηρεάζεται αναμφίβολα η τουριστική κίνηση» όπως αναφέρει ο Γιάννης Γιολδάσης, ξενοδόχος της Σκοπέλου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικές τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, τονίζοντας παράλληλα ότι «αν ήμασταν πιο σταθεροί και είχαμε δείξει πιο μεγάλη αποφασιστικότητα, θα είχαν ξεπεραστεί τα προβλήματα, τα οποία ευχόμαστε να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου αναφέρει από την πλευρά του ότι το «πάγωμα» στη ροή των κρατήσεων σημειώνεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες και παρατηρείται από όλες τις χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Σκανδιναβίας. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου η ψυχολογία του κόσμου, των εν δυνάμει επισκεπτών της Μαγνησίας, επηρεάζεται από τα εθνικά και τα διεθνή γεγονότα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται στασιμότητα στη μέχρι πρότινος ομαλή ροή των κρατήσεων. Ο ίδιος επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκιάθο, εκτιμά ότι ο κύριος όγκος των κρατήσεων θα μετατοπιστεί χρονικά πριν από την περίοδο των διακοπών, ενώ όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «όταν σε μια χώρα υπάρχει πολιτική αστάθεια, δημιουργείται αρνητικός ψυχισμός στους τουρίστες από το εξωτερικό».
Για «μεγάλες διακυμάνσεις» στις κρατήσεις από το εξωτερικό κάνει λόγο ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκόπελο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο διάστημα έχει επηρεαστεί σημαντικά η ροή.
Το φαινόμενο οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην ψυχολογία που δημιουργείται στους ξένους τουρίστες, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Δρόσου, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι ζητούμενο για όλους είναι η σταθερότητα. «Εκτιμώ ότι αν συνεχίσουμε μια σταθερή πορεία, θα έχουμε μια σταθερή σεζόν, διότι όταν υπάρχουν προβλήματα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μας επηρεάζουν άμεσα. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δεν νομίζω ότι είναι καλό σημάδι για κανένα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στη χερσαία Μαγνησία
«Ηπια αναμονή ενόψει θερινής σεζόν» χαρακτηρίζει την τρέχουσα ροή των κρατήσεων ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος υπογραμμίζει παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στον εγχώριο τουρισμό, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ εκφράζει την ευχή να δοθεί σύντομα λύση στα προβλήματα των αγροτών από τους κυβερνώντες. Παράλληλα ο κ. Ζαφείρης τονίζει ότι στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων οι κρατήσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις, καθώς σε ορισμένες επιχειρήσεις σημειώνουν σημαντική άνοδο, ενώ σε άλλες υπάρχει, αντίστοιχα, υστέρηση κρατήσεων. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι παρδική και θα επανέλθει, κατά συνέπεια, στους πρότερους, σταθερούς ρυθμούς, η ροή των κρατήσεων.
Ανάλογες θέσεις διατυπώνει από την πλευρά του ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη δυναμική από το εξωτερικό τη δεδομένη χρονική περίοδο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον εσωτερικό τουρισμό. «Το «φρενάρισμα» των κρατήσεων οφείλεται στα εθνικά θέματα, και απαιτείται πιο αποφασιστική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί λύση στα ζητήματα που μας απασχολούν» επεσήμανε ο ίδιος. Ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι η σταθερή ροή των κρατήσεων θα επανέλθει μόλις επέλθει ηρεμία, με δεδομένο το γεγονός ότι «η εικόνα που παρουσιάζεται στο εξωτερικό, έχει αρνητική επίπτωση στον τουρισμό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger