Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Οξύνονται οι κόντρες στο φόντο χερσαίας επέμβασης

Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Σαουδικής Αραβίας
Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Σαουδικής Αραβίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--Θερμή υποδοχή στην πρόταση του εκπροσώπου Τύπου του στρατού της Σαουδικής Αραβίας για την αποστολή Σαουδάραβων στρατιωτών στο έδαφος της Συρίας, σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, επιφύλαξε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ.
«Αυτό το είδος ειδήσεων είναι πολύ καλοδεχούμενο», είπε ο Κάρτερ, χαιρετίζοντας την πρόταση της Σ. Αραβίας να συνδράμει στην περίπτωση που αποφασιστεί χερσαία επέμβαση στο έδαφος της Συρίας, δηλώνοντας ότι «αδημονεί» να τη συζητήσει την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Την πρόταση για την ανάπτυξη σαουδαραβικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της Σ. Αραβίας, ταξίαρχος, Αχμεντ αλ Ασίρι, στο τηλεοπτικό δίκτυο «ΑΛ ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ», αιφνιδιάζοντας αρχικά τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, που δήλωσε άγνοια.

Ο Σαουδάραβας ταξίαρχος υποστήριξε ότι η Σ. Αραβία είναι «πρόθυμη» να συμμετάσχει «σε οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση» στο έδαφος της Συρίας αποφασίσουν ως «απαραίτητη» οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, τονίζοντας: «Εάν υπάρξει η βούληση από μέρους του συνασπισμού να αρχίσει μια χερσαία επιχείρηση, θα συμβάλουμε με θετικό τρόπο». Με αυτόν τον τρόπο, αποκάλυψε τα σχέδια της σαουδαραβικής μοναρχίας να διευρύνει τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο στο Μπαχρέιν και την Υεμένη, από όπου τις ξεκίνησε προσχηματικά, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή και ισχύ του Ιράν.
Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ρωσο-αμερικανικού συντονιστικού κέντρου στο Αμμάν σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι δύο χώρες στη Συρία. Ο ίδιος τόνισε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ περιορίζεται, προς το παρόν, μόνον στο μνημόνιο για την ασφάλεια των στρατιωτικών πτήσεων στη Συρία.
Ο γγ του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές επιχειρήσεις...
Ωρες αργότερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Αμστερνταμ «επιτέθηκε» κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία υποβαθμίζουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης και οδηγούν «σε αύξηση των παραβιάσεων του εναέριου τουρκικού χώρου από ρωσικά αεροσκάφη», τον οποίο χαρακτήρισε «ΝΑΤΟικό εναέριο χώρο». «Αυτό δημιουργεί κινδύνους, αύξηση εντάσεων και πρόκληση για το ΝΑΤΟ γιατί συνιστούν παραβιάσεις του ΝΑΤΟικού εναέριου χώρου», είπε χαρακτηριστικά.
Πριν τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διάψευσε τις προχτεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού στρατού, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει μεγάλη στρατιωτική χερσαία επέμβαση στη Συρία. Επέμεινε, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις του συριακού και του ρωσικού στρατού προκαλούν στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας πλήθη δεκάδων χιλιάδων αμάχων που θέλουν να περάσουν τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε χτες ότι τα τουρκο-συριακά σύνορα είναι κλειστά.
Λίγες ώρες αργότερα ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλεξέι Μποροντάβκιν, σημείωσε την ανάγκη να συμμετάσχουν οι Κούρδοι της Συρίας στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ των αντιπροσωπειών συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που ανακοινώθηκε πως θα ξαναρχίσουν στις 25 Φλεβάρη. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αδιανόητη η εξαίρεσή τους από τις συνομιλίες που θα καθορίσουν το μέλλον της Συρίας, τονίζοντας ότι «πολεμούν αποτελεσματικά για να σώσουν τη χώρα τους από τους τζιχαντιστές του ΝΤΑΕΣ (αραβικό ακρωνύμιο των λέξεων Ισλαμικό Κράτος)».
Ενδιαφέρον προκάλεσε επιπροσθέτως η είδηση που μετέδωσε το ίδιο διάστημα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΣΣ» πως στις 10 Φλεβάρη οι Κούρδοι της Συρίας θα ανοίξουν γραφείο εκπροσώπησής τους στη Μόσχα όχι με τη μορφή πρεσβείας, αλλά «σαν Μη Κυβερνητική Οργάνωση». Το πρακτορείο επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του προέδρου του «Συμβουλίου Ομοσπονδίας Εθνικής και Πολιτιστικής Κουρδικής Αυτονομίας», Φαρχάτ Πατίεφ.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων, ο συριακός στρατός με τη ρωσική αεροπορική κάλυψη σημειώνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη, ιδιαίτερα στην επαρχία Χαλέπι, όπου χτες ανακατέλαβε ακόμη ένα στρατηγικής σημασίας χωριό, το Ριτγιάν. Το πρωί είχε ανακαταλάβει τον έλεγχο μιας ακόμη σημαντικής περιοχής, της περιοχής Ατμαν στην επαρχία Νταράα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger