Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΕΑΣ Κεφαλληνίας - Ιθάκης: ανάρπαστος ο πατατόσπορος

Ενημέρωση προς τους παραγωγούς κοινοποίησε ο ΕΑΣ Κεφαλληνίας - Ιθάκης σχετικά με την προμήθεια του πατατόσπορου.
Το σχετικό Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:
«Ο Ε.Α.Σ. ανταποκρινόμενος στο φετινό έντονο ενδιαφέρον του Κεφαλλονίτη και Θιακού επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη πατατοπαραγωγού για την προμήθεια πατατόσπορου, ενημερώνει ότι, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων, παρελήφθησαν και διατίθενται νέες ποσότητες σπόρου πατάτας, εαρινής εσοδείας. Ο πατατόσπσορς στο Κατάστημα του Ε.Α.Σ. που λειτουργεί κατόπιν αδείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων φέρει ετικέτα πιστοποίησης και φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002/Α΄307).

Αναφορικά με τη διάρθρωση των ντόπιων καλλιεργειών, οι ποικιλίες που συνθέτουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι εκείνες της Σπούντα και Φάμπουλα.
Η σύσταση του εδάφους και το μικροκλίμα των Νησιών μας μαζί με την εμπειρία του ντόπιου Παραγωγού συνεχίζουν μια μοναδική καλλιεργητική παράδοση που έχει στηριχθεί στην γνώση που μεταδίδεται οικογενειακά με ουσιαστική φροντίδα για το παραγόμενο προϊόν το οποίο κάλυπτε και συνεχίζει να καλύπτει βασικές διατροφικές ανάγκες.
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι, οι πατάτες έχουν συνδυαστεί με το ανθυγιεινό φαγητό επειδή συνήθως σερβίρονται τηγανισμένες. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό.  Μια μέση πατάτα 173 γρ. έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά και εξαιρετική πηγή καλίου, βιταμίνης C και Β6, χαλκού, μαγνησίου, φολικού οξέως κλπ. Εξάλλου, πρόσφατη βρετανική έρευνα ανακάλυψε στις πατάτες τις ουσίες kukoamines οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Α.Σ. παρέχει δωρεάν συμβουλές για μια αποδοτική ανοιξιάτικη σοδειά πατάτας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger