Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Δεν πτοεί ο καιρός τους αγρότες, κανονικά οι κινητοποιήσεις για Τετάρτη, το μπλόκο των Τεμπών στο προσκήνιο

Δεν πτοεί ο καιρός τους αγρότες, κανονικά οι κινητοποιήσεις για Τετάρτη, το μπλόκο των Τεμπών στο προσκήνιο Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες οργανώνονται και ετοιμάζουν την μεγάλη έξοδο με επίκεντρο το στρατηγικό σημείο των Τεμπών. Εκεί θα στηθεί το μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας, από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε το πρωί του Σαββάτου (16 /1) στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο. Επίσης πλήθος τρακτέρ βρίσκονται από χθες στον Προμαχώνα Σερρών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος «Τα τρακτέρ είναι από χθες παρατεταγμένα σε 14 χωριά. Από αύριο το μεσημέρι ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί και την Τετάρτη θα κινούμαστε για τα Τέμπη».
«Τρακτέρ βρίσκονται από την Κυριακή (17/1) στον Προμαχώνα. Αν δούμε ότι ο καιρός μας δίνει αύριο ευχέρεια για κίνηση πιθανώς να ξεκινήσουμε για Τέμπη. Φαίνεται ότι την Πέμπτη θα στηθεί μπλόκο στην Νίκαια και από εκεί και μετά μπλόκο θα υπάρχει στις Μικροθήβες στον Βόλο, πιθανόν να πάνε και τα Φάρσαλα ενώ μπλόκο θα υπάρχει στην Λαμία και στον Ορχομενό. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε μπλόκα στην Ημαθία (Κουλούρα), στα Γιαννιτσά και φυσικά στην
Θεσσαλονίκη στα πράσινα φανάρια. Όλα αυτά τα μπλόκα θα βρίσκονται υπό έναν ενιαία συντονισμό, ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση. Επαναλαμβάνουμε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η έξοδος των τρακτέρ δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε με την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πάντως περίπτωση να συζητήσουμε με τον υπουργό, ο κ. Αποστόλου απέτυχε». Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τις κινητοποιήσεις, ο κ. Σιδερόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «τα τρακτέρ ούτε κολλάνε, ούτε χρειάζονται αλυσίδες».
Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Λάρισα εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, η πτώση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
Για μπλόκα σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας έκανε λόγο ο κ. Χρήστος Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχουν μπλόκα σε μια πληθώρα σημείων σε όλη την Ελλάδα, σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και σε πολλά ακόμη σημεία. Όπως ανέφερε ο κ. Γκόντιας, στο νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού. Εκεί θα βρίσκεται και ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Γιάννης Παναγής, επικεφαλής του σχήματος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων που θα ηγηθεί των κινητοποιήσεων στο νότιο τμήμα των Σερρών, στον κόμβο των Νέων Κερδυλλίων: «Αυτό που θα δείτε από Τετάρτη θα είναι πρωτόγνωρο καθώς θα μετέχουν για πρώτη φορά όλοι οι φορείς και όλη η Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική. Μας έλεγαν κινδυνολόγους αλλά λυπάμαι που το λέω ότι επαληθευόμαστε. Αυτά που προωθούνται είναι η πλήρης φτωχοποίηση του πρωτογενούς τομέα και η δήμευση και κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας των αγροτών, οι οποίοι δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού τα μέτρα που προωθούνται είναι και ανέφικτα και μη υλοποιήσιμα. Συνάδελφοι βρίσκονται ήδη στον Προμαχώνα, το τελωνείο που με ρωτάτε λειτουργεί κανονικά».
Υπενθυμίζεται ότι στην πανελλήνια σύσκεψη που έγινε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στην Θεσσαλονίκη, αγρότες από όλη την χώρα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, προερχόμενοι από 11 μεγάλες αγροτικές οργανώσεις, δηλώσαν πανέτοιμοι να κάνουν ηχηρή την παρουσία τους σε κομβικά σημεία της χώρας, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να οργανωθεί μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (28 Ιανουαρίου), ενώ στα σχέδιά τους είναι να κατέβουν στη συνέχεια και στην Αθήνα πραγματοποιώντας δυναμική παρουσία με τρακτέρ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και την Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger