Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Μανταρίνια: ανάμεικτη εικόνα και προβληματισμός από τους παραγωγούς

Μανταρίνια: ανάμεικτη εικόνα και προβληματισμός από τους παραγωγούς Τον προβληματισμό τους κατέθεσαν στον αγροτύπο αρκετοί παραγωγοί παρά την άνοδο των εξαγωγών των μανταρινιών σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με πέρσι. Πρόβλημα υπήρξε τόσο ως προς την τιμή διάθεσης του προϊόντος όσο και ως προς την ζήτηση των μανταρινιών από τις αγορές της Ευρώπης, όπου και διατίθενται. Θετικά μηνύματα από Λακωνία, στασιμότητα και προβληματισμός από τους παραγωγούς σε Άρτα, Θεσπρωτία και Αργολίδα. Αν και ποσοτικά η παραγωγή παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αυτό δεν μεταφράζεται από ορισμένους παραγωγούς σε κέρδος, καθώς η ζήτηση του μανταρινιού παρουσιάζει στασιμότητα και οι τιμές στις οποίες τα μανταρίνια διατίθενται δεν ικανοποιούν αρκετούς παραγωγούς.

Την ικανοποίησή του για την τιμή διάθεσης των μανταρινιών εξέφρασε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, «τα nova διατίθενται αυτή την περίοδο στα 25-30 λεπτά το κιλό ενώ η κλημεντίνη παρουσιάζει μια μικρή άνοδο στην τιμή και διατίθεται στα 17-20 λεπτά. Όπως είπε ο κ. Μπλέτας, ένα ακόμα θετικό είναι ότι την στιγμή που η φετινή παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 20-30% η ζήτηση για το προϊόν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική: «Για το μεν nova οι ποσότητες δεν θα φτάσουν να καλύψουν τη ζήτηση και η κλημεντίνη όμως φαίνεται πως θα διατεθεί εξολοκλήρου. Μιλάμε για 20.000 τόνους. Η κλημεντίνη είναι αχτύπητη ως προς την γεύση, τον χυμό και την ευκολία καθαρισμού της, ωστόσο σε σχέση με το nova είναι πιο ευπαθής», συμπλήρωσε ο κ. Μπλέτας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας κ. Γκίζας «για την κλημεντίνη έχει ολοκληρωθεί η εξαγωγική δραστηριότητα και για τα nova οδεύουμε προς την ολοκλήρωσή της. Για την κλημεντίνη κινηθήκαμε σε μια ποσότητα της τάξης των 25.000 τόνων, σε τιμές που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρσι, στα 25-27 λεπτά το κιλό. Για το μανταρίνι nova οι τιμές κυμάνθηκαν από 28 έως 31 λεπτά το κιλό, τιμή σταθερή σε σχέση με πέρσι. Πάντως σχετικά με τις κλημεντίνες πρέπει να πούμε πως οι εξαγωγές είχαν κάποια προβλήματα κυρίως λόγω της εισόδου τουρκικών μανταρινιών στην αγορά της Ευρώπης, γι’ αυτό και μια μικρή ποσότητα μανταρινιών δεν διατέθηκε.

Τον προβληματισμό του ως προς την διάθεση του προϊόντος κατέθεσε ο κ. Απόστολος Κιτσιλής, παραγωγός και μέλος της ΕΑΣ Θεσπρωτίας. «Η παραγωγή ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι καθώς ο καιρός βοήθησε, ωστόσο οι τιμές διάθεσης παρουσιάζουν μια στασιμότητα, έως και κάμψη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διάθεσης της κλημεντίνης κινηθήκαμε σε τιμές  που ξεκινούσαν από τα 20 και έφταναν έως και τα 22 λεπτά το κιλό. Η χρονιά δε μπορεί να χαρακτηριστεί καλή. Εμείς εξάγουμε τα μανταρίνια μας σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και από την πορεία της διάθεσης του προϊόντος εκτιμούμε ότι ο κόσμος είναι πιεσμένος οικονομικά και δεν έχει στις προτεραιότητές του να αγοράσει μανταρίνια» Σχετικά με την εισαγωγή μανταρινιών από την Τουρκία ο κ. Κιτσιλής εκτίμησε ότι δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της τιμής διάθεσης του προϊόντος: «Και το 2014 που δεν υπήρχαν τουρκικά μανταρίνια στην ΕΕ η τιμή διάθεσης του μανταρινιού ήταν 2 λεπτά παραπάνω».
Αρνητική εικόνα ως προς την διάθεση της κλημεντίνης έδωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Αργολίδα, κ. Χαράλαμπος Κωστάκης. Όπως μας είπε ο κ. Κωστάκης «η τιμή διάθεσης της κλημεντίνας ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι και άγγιξε το μέγιστο τα 18 λεπτά το κιλό. Πέρσι η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη τα μανταρίνια τα δίναμε στα 25 λεπτά φέτος δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση από το εξωτερικό. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε διαθέσει το 70% της παραγωγής και φέτος έχει διατεθεί το 30%. Δεν ξέρουμε καν αν θα καλύψουμε το κόστος παραγωγής». Ο κ. Κωστάκης έθεσε και το ζήτημα των μη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ καθώς όπως ανέφερε «πέρσι τον το χαλάζι μας κατέστρεψε πολλά δέντρα αλλά αποζημίωση δεν πήραμε ούτε ευρώ. Δεν έχει νόημα να πληρώνουμε εισφορές που ξεπερνούν τα 1200 ευρώ το χρόνο αν δεν παίρνουμε τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Κωστάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών μέχρι τις 15/1/2016, ανέρχονταν σε 55.938 τόνους , παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τους 42.776 που είχαν εξαχθεί πέρσι.
Αντώνης Ανδρονικάκης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger