Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος



            Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ λόγω της δυσλειτουργικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο μοναδικός φορέας παροχής και συντονισμού επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας της χώρας, επισημαίνει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Υγείας.
            Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Το ΕΚΑΒ, μια εικοσιτετράωρη παρεχόμενη υπηρεσία υγείας προς τους πολίτες, το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται από σημαντικά ζητήματα δυσλειτουργίας. Η μείωση του προσωπικού, η παλαιότητα του στόλου των ασθενοφόρων και ο μεγάλος φόρτος εργασίας, λόγω της συσσώρευσης  επιπρόσθετων καθηκόντων, όπως αυτά των νοσοκομειακών οδηγών, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
            Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΕΚΑΒ Βόλου, το οποίο με μόλις 41 άτομα καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες όχι μόνο του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου αλλά και των Κέντρων Υγείας του Νομού στο Πήλιο και τις Σποράδες, εξαιτίας της έλλειψης οδηγών.
            Επιπροσθέτως, η παλαιότητα των ασθενοφόρων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών, καθώς υπάρχει πληθώρα περιστατικών με ασθενοφόρα που τυγχάνουν βλάβης κατά τη διάρκεια κάποιου συμβάντος. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός, ο οποίος εντασσόταν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την αγορά 186 ασθενοφόρων, καρποφόρησε μόνο για τα 90, ενώ απέβη άκαρπος για τα υπόλοιπα 96, μέσα στα οποία ήταν και αυτά της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

            Το ΕΚΑΒ πρέπει να επανδρωθεί άμεσα. Οι επιτυχόντες παλαιοτέρων ετών σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μπορεί να αποτελέσουν τη λύση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που μαστίζει την υπηρεσία. Τέλος, η αναδιοργάνωση των κατά τόπους τμημάτων και η δημιουργία νέων παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας θα μπορούσε να διευκολύνει το δύσκολο έργο των εργαζομένων, ώστε να παρέχουν απρόσκοπτα άμεση και ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς και τους κατοίκους ακόμη και των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Εάν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με επιτυχόντες παλαιοτέρων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
2.      Για ποιο λόγο απέβη άγονος ο διαγωνισμός για τα 96 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 13 της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.   
3.      Εάν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων παραρτημάτων ΕΚΑΒ στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και σε περιοχές που κρίνεται αναγκαία η σύστασή τους λόγω μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας» καταλήγει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger